Hlavní obsah

Světovou ekonomiku čeká nejhlubší propad za 90 let

Novinky, bož
Aktualizováno

Globální ekonomiku letos v důsledku pandemie nemoci covid-19 zasáhne hluboká recese, která bude závažnější než globální finanční krize v letech 2008 a 2009 a bude největší od hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Vyplynulo to z dubnového výhledu, který v úterý zveřejnil Mezinárodní měnový fond (MMF). Globální hrubý domácí produkt tak podle MMF letos klesne o tři procenta. Smaže tak celý růst z loňska, kdy o 2,9 vzrostl.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Srovnání vývoje HDP v Německu, USA, eurozóně podle MMF.

Článek

Propad bude největší za posledních 90 let. V následujícím roce MMF nicméně očekává ekonomické oživení. Globální HDP by tak měl stoupnout o 5,8 procenta.

Více bude klesat ekonomika rozvinutých zemí. U nich MMF předpokládá průměrný pokles o 6,1 procenta. V loňském roce tyto země zaznamenaly růst o 1,7 procenta. V následujícím roce už by měly růst o 4,5 procenta.

MMF zároveň pochválil „pohotovou a rozsáhlou“ pomoc ekonomice v zemích jako Německo, Japonsko, USA nebo Velká Británie. Nicméně zdůraznil, že ekonomickému propadu se žádná země zcela nevyhne.

Hlavní ekonomka MMF Gita Gopinathová uvedla, že koronavirová krize ubere z globálního HDP 9 bilionů dolarů, v přepočtu 220 bilionů korun. To odpovídá 168 ročním rozpočtům Česka.

MMF: Česká ekonomika se propadne o 6,5 procenta

Ekonomika

Pro Česko počítá MMF letos s propadem o 6,5 procenta. Americká ekonomika se podle MMF letos propadne o 5,9 procenta a následující rok poroste o 4,7 procenta. V roce 2019 rostla o 2,3 procenta.

Eurozónu čeká propad o 7,5 procenta. Loni přitom rostla jen o 1,2 procenta. V roce 2021 pak v rámci oživení státy platící eurem porostou o 4,7 procenta, předpokládá fond.

Koronavirus stáhne Německo do těžké recese, čekají ekonomové

Koronavirus

Německo, které je hlavním ekonomickým partnerem Česka a také hlavním exportním trhem, letos ztratí 7 procent HDP. Už v loňském roce se pohybovalo na hraně recese, když HDP vzrostl jen o 0,6 procenta. V rámci oživení v roce 2021 MMF čeká, že německá ekonomika poroste o 5,2 procenta.

HDP rozvíjejících se ekonomik letos podle MMF poklesne o procento. Vloni tyto ekonomiky vykázaly průměrný růst o 3,7 procenta a v roce 2021 v rámci oživení porostou o 6,6 procenta. Je však třeba podotknout, že jejich HDP roste i klesá z nižšího základu než u rozvinutých zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám