Hlavní obsah

MMF na půl roku odpustí splácení dluhu 25 zemím bojujícím s pandemií

Washington

Mezinárodní měnový fond odpustí na šest měsíců splácení dluhu 25 nejchudším členským zemím v rámci svého programu Catastrophe Containment and Relief Trust (CCRT). Tyto země tak budou mít více finančních zdrojů na boj s koronavirem. Oznámila to výkonná ředitelka fondu Kristalina Georgievová.

Foto: IMF

Logo Mezinárodního měnového fondu

Článek

Úleva od splácení dluhů se týká 19 afrických zemí, Afghánistánu, Haiti, Nepálu, Šalamounových ostrovů, Tádžikistánu a Jemenu. Z afrických zemí jsou to: Benin, Burkina Faso, Středoafrická republika, Čad, Komory, Kongo, Gambie, Guinea, Guinea-Bissau, Libérie, Madagaskar, Malawi, Mali, Mosambik, Niger, Rwanda, Svatý Tomáš a Princův ostrov, Sierra Leone a Togo.

MMF v březnu schválil změnu, která umožňuje CCRT poskytnout úlevu od splácení dluhu až na dva roky nejchudším členům, kteří musí bojovat s covid-19, nemocí způsobenou novým koronavirem. Změna umožňuje zemím požádat o pomoc i v případě, že nemoc na ně zatím neměla výrazný dopad.

CCRT má v současnosti k dispozici zhruba 500 milionů USD (12,4 miliardy Kč), včetně nového slibu od Británie, Japonska, Číny, Nizozemska a dalších. Fond se snaží zvýšit dostupnou částku na 1,4 miliardy USD a Georgievová vyzvala další dárcovské země, aby pomohly doplnit CCRT a posílit schopnost MMF poskytnout úlevu od dluhů pro nejchudší země na dva roky.

Předchůdce CCRT byl použit pro Haiti po devastujícím zemětřesení v roce 2010. Po přejmenování na CCRT byl použit v roce 2014 pro země zasažené ebolou, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám