Hlavní obsah

Pánská jízda Britů v Praze skončila řadou nákaz

V anglickém regionu Staffordshire se objevil shluk koronavirových nákaz, které místní úřady spojují s výletem skupiny mužů do Prahy. Na nedávné „pánské jízdě“ se údajně virem SARS-CoV-2 nakazilo nejméně pět účastníků akce, za zdroj infekce byl nicméně označen další z členů skupiny. O případu ve středu informoval web Stoke Sentinel.

Foto: Profimedia.cz

Párty na Karlově mostě. Ilustrační foto

Článek

Nákaza se nejdříve prokázala u dvou členů kriketového klubu v obci Barlaston. Později měli pozitivní test na koronavirus ještě další tři účastníci víkendového pobytu v Praze, píše Stoke Sentinel. Jeden z infikovaných podle lokálního hygienika po návratu nakazil svoji manželku, muži se prý neřídili vládními pravidly spojenými s pobytem v zahraničí.

"Ta pánská jízda byla vskutku zajímavá. Zdá se, že pacient nula, tedy první případ nákazy z daného ohniska, to chytil v Londýně. Pak letěli letadlem do Prahy s dalšími deseti lidmi, strávili víkend tím, čím jej strávili, a během té doby se prvnímu jednotlivci podařilo nakazit pět dalších lidí, kteří si to pak přinesli domů," uvedl Richard Harling, který má na starosti veřejné zdraví v hrabství Staffordshire.

Kdy se virus začal vlastně šířit? Nakažený v Anglii zemřel měsíc před prvním oficiálním případem

Koronavirus

Z článku Stoke Sentinel není zcela jasné, zda k přenosu viru v britské skupině došlo o uplynulém víkendu. Na lidi, kteří do Anglie cestují z České republiky, se od 29. srpna vztahuje povinnost 14denní izolace po příjezdu. Britská vláda nyní doporučuje cestovat do ČR pouze tehdy, je-li to nezbytně nutné.

Naučte se žít s covidem, radí Evropě ředitel WHO

Koronavirus

"Měli se uchýlit do karantény. Místo toho se rozhodli jít na kriketový zápas, takže tady to máte. Ukazuje to, že se nemůžeme spolehnout na to, že se všichni budou vždy chovat zodpovědně," dodal hygienik Harling.

Británie podobně jako Česko v posledních dnech hlásí zvýšené počty pozitivních nálezů na koronavirus, přírůstky celkové bilance se už několik dní drží nad 2000 případy. Podobná čísla Británie naposledy registrovala v druhé polovině května.

Reklama

Výběr článků

Načítám