Hlavní obsah

Panika ve Větrném Jeníkově zavřela vyhlášenou pekárnu, i když pekaři jsou zdraví

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panika, která v regionu Větrného Jeníkova vypukla po rozšíření informace o výskytu koronaviru, historicky poprvé uzavřela zdejší vyhlášenou pekárnu U Dolejších, přestože jsou zaměstnanci zdraví. Právu to potvrdil majitel firmy Libor Martinů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Informace o prvním pozitivně testovaném občanovi městysu na Jihlavsku se objevila v neděli 5. července. Obec okamžitě vyhlásila preventivní opatření, do Jeníkova se vrátily roušky, rozestupy i uzavření některých provozoven.

Jiří Kos z krajské hygieny starostku Větrného Jeníkova za odpovědné chování pochválil, na veřejnost však mělo rozšíření informace paralyzující účinek. A to ještě předtím, než se v úterý v první vlně testů 35 kontaktních osob potvrdila nákaza u dalších 13 lidí. A navzdory tomu, že nikdo z nakažených nemá vážné příznaky.

Lidé nenakupují

„Ve svátek jsme nechali otevřeno, objednali jsme 40 chlebů. Zbylo jich 30. Tržby šly dolů minimálně o polovinu, lidé nechodí nakupovat,“ popsal bleskový dopad informace majitel zdejšího obchodu s potravinami Jiří Vácha.

Obchod rychle zareagoval i na to, že řada lidí zůstala v karanténě a nabídnul roznášku nákupů ke dveřím domu. „Zatím toho využilo pět lidí, ale teprve se to rozbíhá,“ zamyslel se majitel obchodu. Doufá, stejně jako další, že se situace uklidní obdobně rychle, jako nabrala na obrátkách.

Ve Větrném Jeníkově opět zavedli roušky, koronavirus se potvrdil celkem u 14 lidí

Koronavirus

V obci s více než 600 obyvatel je mrtvo, lidé zůstávají doma. „Nikde nás nechtějí,“ konstatovala starostka Martina Lisová. Navzdory negativnímu testu je zatím v karanténě, Jeníkovu tak slouží v režimu home office, úřad je stejně jako knihovna a několik provozoven zavřený. Některým Jeníkovským občanům nařídili zaměstnavatelé zůstat doma nebo si nechat udělat test. Do linkových autobusů mohou Jeníkovští pouze s rouškou, jihlavská nemocnice aktuálně oznámila, že darovat krev nesmí nikdo, kdo byl v Jeníkově či v nedalekém Opatově na kontaktní návštěvě.

„Snad se to uklidní a do 14 dnů to zmizí,“ přeje si nejen Jiří Vácha.

Dva týdny ale jako příliš velký optimismus vidí majitel vyhlášeného jeníkovského pekařství Libor Martinů. Dnes se s odběrateli v širokém regionu domluvil na přerušení dodávek až do 3. srpna.

„Poprvé v historii jsme přistoupili k vyhlášení podnikové dovolené,“ řekl Právu. Zaměstnanci, kterých je v pekárně deset, začali mít strach chodit do práce, aby se od svých kolegů, kteří jsou vesměs místní, nenakazili. Od odběratelů pekárna dostala signály, že by lidé zboží z Jeníkova z obav stejně nekupovali. „Paradoxní je, že všichni zaměstnanci jsou negativní,“ upozornil Libor Martinů.

Ve čtvrtek odpoledne by podle Jiřího Kose měly být známy výsledky dalších tří desítek testů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám