Hlavní obsah

Odběrová místa nestíhají, testovat musí praktici

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odběrová místa na záchyt pozitivních na covid-19 jsou leckde přetížená. Zvláště v menších městech a na venkově jsou čekací lhůty tak dlouhé, že se nakažení mnohdy uzdraví ještě před otestováním. Praktičtí lékaři tak pacientům stěr z nosohltanu, nutný pro PCR vyšetření, provádějí sami.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Někteří praktici jsou už dnes odběry schopni dělat a také to dělají. Smluvili si dodání odběrových sad a posílají vzorky do laboratoře. Dělají to ale z dobré vůle, protože zatím na tyto úkony není úhrada od pojišťoven,“ řekla praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Pojišťovny by měly začít tyto úkony hradit zhruba za dva týdny. Pro mnohé praktiky je to podle Bezdíčkové těžko řešitelná situace, protože je třeba, aby sami dopravili vzorky do laboratoře a také zajistili, aby v době odběru pacienta nebyli v ordinaci jiní lidé, které by mohl ohrozit.

Testování v ústeckém domově pro seniory potvrdilo nákazu u poloviny klientů

Domácí

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka Právu řekl, že dlouhé čekací lhůty na odběr se netýkají jen vesnic. „Děje se tak i v Mostě nebo v Chomutově, odkud mám informace, že na provedení testu se čeká až deset dní. Chyba není v tom, že by nestíhaly laboratoře, úzké hrdlo jsou odběrová místa. V mnoha případech se tak doktoři dohodli s laboratořemi a sami dělají stěry, které rovnou posílají do laboratoří,“ popsal Šonka.

Čekají na rychlé sady

Ministerstvo zdravotnictví už dřív představilo záměr, aby praktičtí lékaři vyšetřovali nemocné s covidem pomocí antigenních testů, které jsou v porovnání s PCR metodou mnohem rychlejší a levnější a výsledek ukážou do 15 minut.

Antigenní testy se měly původně použít na plošné testování, od tohoto projektu ale resort už upustil, nyní se začne plošně testovat pouze v domovech seniorů a v zařízení sociálních služeb.

Za odmítnutí testů hrozí seniorům v domovech pokuta až tři miliony korun

Domácí

Na odběrová místa by se měli posílat pouze bezpříznakoví pacienti, u kterých antigenní testy nemusejí fungovat. Tyto testy správně určí zhruba sedm pacientů z deseti, jejich přesnost u pacientů s příznaky je podle Šonky až 90 procent.

Antigenních testů jsou už v ČR dva miliony, další osmimilionová várka má dorazit.

„Někteří praktici volají po tom, aby měli tyto antigenní testy rychle v ruce. Je domluveno, že kdo bude schopen a ochoten dobrovolně testovat, tak to udělá,“ řekl Šonka. U antigenních testů se stejně jako u PCR metody používá stěr z nosohltanu.

Plošné testování v ČR je už pasé

Koronavirus

„Výtěr má svá úskalí a praktici si to musí dobře zorganizovat. Nemůže risknout, že se mu v ordinaci na chodbě potká infekční pacient s neinfekčním. V malých ordinacích to nepůjde,“ míní šéf sdružení praktiků.

Vyšetření podle Šonky stojí zhruba 400 korun, v tom je ale započítán i ochranný oblek, ve kterém může lékař otestovat víc lidí. „Teď to někde dělají za své. Pojišťovny jsou schopné hradit zhruba dvě stovky za úkon, rozpočítá se to pro víc pacientů,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám