Hlavní obsah

Testování v ústeckém domově pro seniory potvrdilo nákazu u poloviny klientů

– Ústí nad Labem • Aktualizováno

V ústeckém domově seniorů Bukov, kde v úterý proběhlo plošné testování, se nákaza covid-19 potvrdila u poloviny ze 120 klientů. V karanténě skončila většina personálu, a do domova proto zamíří dobrovolníci a studenti.

Foto: Domov pro seniory Bukov

Testování v Domově pro seniory Bukov

Článek

Zařízení v souvislosti s rozšířením nákazy požádalo o vydání pracovních příkazů pro studenty. Ti budou vypomáhat s péčí o klienty. Do domova budou na základě jednání přiděleni v průběhu týdne.

„Oslovili jsme krajský úřad, ten nám sem posílá dobrovolníky. Mně tady zůstaly čtyři pečovatelky a dvě uklízečky na celý domov pro seniory,” uvedla ve čtvrtek ředitelka domova Věra Vonková.

Za odmítnutí testů hrozí seniorům v domovech pokuta až tři miliony korun

Domácí

Zařízení potřebuje personál například na pomoc s přípravou stravy či výměnou lůžkovin. Někteří z klientů domova potřebují asistenci při hygieně, případně při jídle či oblékání.

Důležitý je pro ně za současné situace i sociální kontakt.

Podle vedoucí odboru sociálních věcí na krajském úřadě Petry Lafkové se od pátku zapojí do práce deset lidí. „Město nám dalo ochranné pomůcky, opravdu nás v tom nenechali,” doplnila ředitelka a dodala, že plošné testování odhalilo covid pozitivní seniory, kteří neměli žádné příznaky onemocnění.

Odběr vzorků prováděly v domově dva odběrové týmy ústeckých hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám