Hlavní obsah

Od zítřka zase na nákupy do Drážďan. Sasko pustí Čechy bez omezení na jeden den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten, kdo je zvyklý jezdit na nákupy do některého ze saských měst, může jásat. Sasko navzdory tomu, že v ČR narůstají počty nakažených koronavirem, umožní Čechům vstup na své území, aniž by museli do karantény nebo potřebovali negativní test. Napsal to server mdr.de s odvoláním na informace saské ministryně zdravotnictví Petry Köppingové. Pobyt Čechů v Sasku ale nesmí přesáhnout 24 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Prager Strasse, nákupní ulice v Drážďanech.

Článek

Německo minulý týden zařadilo Českou republiku na seznam rizikových oblastí. Pro občany z takové oblasti, kteří chtějí vstoupit na území Spolkové republiky, platila dosud přísná karanténní opatření. Buď musejí mít negativní test na koronavirus, který není starší 48 hodin, nebo musejí absolvovat na vlastní náklady karanténu v Německu a tam podstoupit test.

Od 15. října ale SRN pravidla zpřísní. Kdokoli, kdo přijede z oblasti, která je prohlášena za rizikovou, musí nastoupit do pětidenní karantény a její ukončení bude podmíněno negativním testem. Původně se počítalo s tím, že by tato pravidla začala platit od 1. října. Kabinet se ale chystá od 15. října zprovoznit systém digitálního hlášení návratu z cest.

Saská výjimka by ale měla platit dál.

Výjimky pro pendlery a řidiče kamionů by měly nadále platit. Bez omezení by měl být tranzit Německem.

Jak přesně budou karanténní opatření pro překračování hranic vypadat, je v kompetenci jednotlivých spolkových zemí. Bavorské ministerstvo zdravotnictví na svém webu uvádí, že výše zmíněné výjimky platí do 3. října a že v případě potřeby budou prodlužovány. Uzavírat hranice Bavorsko nechce, prohlásil bavorský premiér Markus Söder.

Reklama

Výběr článků

Načítám