Hlavní obsah

O náhradu škod kvůli nouzovému stavu nebude možné žádat

Lidé nebo firmy nebudou mít možnost žádat o náhradu škod, které jim způsobí opatření vyhlášená v souvislosti s nouzovým stavem. V televizi Prima to potvrdil šéf krizového štábu Roman Prymula. Opatření s platností do 1. dubna vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Předtím je s platností do 24. března vyhlásila vláda na základě krizového zákona.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Vpravo předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

Článek

Zástupci opozice s tím nesouhlasí a chtějí o tom ve čtvrtek jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl, že je kvůli tomu připraven svolat mimořádnou schůzi Sněmovny. Situace prý existenčně ohrožuje statisíce lidí v Česku.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) je ovšem výklad na základě obou zákonů stejný.

„Ten výklad, jestli je to podle krizového zákona, nebo podle zdravotního zákona, je úplně stejný. Výklad je takový, že ta přímá jasná náhrada škody je v případě, že zabíráte někomu majetek nebo mu přikazujete nějakou činnost. Nic takového nenastalo," řekla Schillerová České televizi.

V Českém Krumlově se nakazili klienti sociální služby

Koronavirus

Advokát Daniel Zinrák ale řekl něco jiného. Zákon o ochraně veřejného zdraví podle něj žádnou náhradu škody nepředpokládá, na rozdíl od krizového zákona. Odškodnění bude podle něj možné požadovat jen za deset dní. "Musel to napsat špičkový právník, který v tom umí chodit," řekl iRozhlasu Zinrák, který se specializuje na náhradu škod.

Omezení počtu lidí

Ministerstvo zdravotnictví nově zavedlo i omezení počtu lidí, kteří se mohou sdružovat na veřejnosti. Maximálně to mohou být dva. Výjimku tvoří členové domácnosti, pracovní kolektivy a pohřby. Ač to vláda schválila v pondělí, ministerstvo o opatření informovalo až ve středu. Prymula se za to omluvil. Poukázal na to, že šlo o omyl, protože na pondělní tiskové konferenci nebyl ani premiér, ani ministr zdravotnictví, ani on. Ostatní ministři nové opatření nezmínili.

Konec srocování na veřejnosti. Vojtěch nařídil maximálně dva lidi

Koronavirus

Vláda vydala soubor opatření s platností od 15. března do 24. března. V pondělí jej prodloužila do 1. dubna, opatření už ovšem vydalo oficiálně ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám