Hlavní obsah

Novinář, který informoval o epidemii ve Wu-chanu, se po dvou měsících objevil

Peking

Po dvou měsících se objevil na internetu čínský novinář Li Ce-chua, který informoval o vývoji epidemie koronaviru ve Wu-chanu a byl zatčen, uvedla stanice BBC. Ve středu zveřejnil nové video, ve kterém uvedl, že strávil dva týdny v karanténě ve Wu-chanu a pak byl v další karanténě ve svém rodném městě. Dodal, že karanténa byla nutná, neboť se pohyboval v epidemiologicky citlivých oblastech.

Foto: Youtube Fang Pin, Čchen Čchiou-š a Li Ce-Chua

Zmizelí aktivisté a novináři Fang Pin, Čchen Čchiou-š' a Li Ce-chua (zleva)

Článek

Li Ce-chuan přijel do Wu-chanu v únoru, když tam zmizel jiný novinář Čchen Čchiou-š´. Ve svém prvním videu z Wu-chanu Li vysvětlil, proč do města přijel: „Než jsem vstoupil do Wu-chanu, kamarád, který pracoval v čínském mainstreamovém médiu, mi řekl – všechny špatné zprávy o epidemii shromažďuje vláda. Místní média mohou informovat jen o dobrých zprávách, kolik lidí se uzdravilo a tak podobně. Samozřejmě není jisté, zda to je pravda, protože jsem to jen slyšel od svých přátel.“

Ve svých videích zveřejňovaných na čínských sociálních sítích i na YouTube a Twitteru informoval o utajování nákaz i o přetíženém krematoriu. Sledovaly je miliony lidí.

Zadržení po honičce

V novém videu Li popsal, jak a proč byl zadržen. Uvedl, že řídil auto ve Wu-chanu, když ho lidé v jiném autě vyzvali, aby zastavil. Místo toho, aby zastavil, tak zrychlil. Vysvětlil to tím, že byl zmatený a měl strach. Stíhali ho asi třicet kilometrů. Část pronásledování zveřejnil na videu na YouTube.

Když přišel do bytu, zahájil živý přenos. Pak ale několik lidí v uniformách policie a bezpečnostních sil zaklepalo na jeho dveře. On zhasl světlo a seděl potichu. Když ale znovu zaklepali za tři hodiny, tak jim otevřel. Byl odveden na policejní stanici, kde mu vzali otisky prstů a krev, než ho dovedli do výslechové místnosti.

Řekli mu, že je podezřelý z narušení veřejného pořádku“, ale dodali, že by nemusel dostat žádnou pokutu. Protože se však pohyboval v „citlivých oblastech epidemie“ bude potřeba ho umístit do karantény,

Policejní velitel ho odvedl do karanténního střediska ve Wu-chanu, kde mu zabavili jeho elektroniku. Tam zůstal dva týdny. Poté mu sdělili, že není nebezpečný a dovolili mu sledovat zprávy čínské televize. Následně ho odvezli do jeho rodného města, kde musel strávit další dva týdny v karanténně. „Poté, co skončila karanténa jsem byl se svou rodinou,“ uvedl.

Novináři, kteří informovali o situaci ve Wu-chanu, se stále pohřešují

Koronavirus

„Jsem vděčný lidem, kteří pro mě pátrali a starali se o mě,“ dodal ve videu: „Během celého procesu policie prosazovala právo civilizovaně, zajistila mi čas na odpočinek a jídlo. Taky se o mě starali velmi dobře.“

BBC uvedla, že dva další nezvěstní novináři Fang Pin a Čchen Čhiou-š´ jsou nadále nezvěstní, Čchen už 75 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám