Hlavní obsah

Nová mutace koronaviru ze Španělska se šíří po Evropě

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědcům se podařilo odhalit novou mutaci koronaviru SARS-CoV-2, která má na svědomí nezanedbatelný podíl nákaz v několika evropských státech. Mutace pojmenovaná 20A.EU1, která pochází od španělských zemědělských pracovníků, se od léta šíří ve značné části starého kontinentu, píše britský deník Financial Times.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

Dosud neznámá varianta viru způsobujícího nemoc covid-19 zahrnuje přibližně 80 procent nových případů v Británii, 60 procent v Irsku a přes 40 procent ve Švýcarsku či Francii. Poměrně rozšířená má být podle nové studie ona mutace i v Nizozemsku, Norsku nebo Lotyšsku. Nejsou však data ze všech zemí.

Ve světě už dominuje nejnakažlivější kmen koronaviru

Koronavirus

Zatím navíc není jasné, zda je 20A.EU1 kupříkladu nakažlivější či jestli má na svědomí větší počty úmrtí. Virologové by také rádi zjistili, jestli se mutace dotkla i klíčového tzv. S-proteinu neboli glykoproteinu S (spike), který tvoří charakteristické „hroty“ (v angličtině spikes) viru.

Systém kontrol a karantén příliš nezafungoval

Práce mezinárodního týmu odborníků každopádně naznačuje, že lidé, kteří se vraceli z dovolené ve Španělsku, hráli klíčovou roli při přenosu viru po Evropě. To vyvolává otázky, zda mohla být druhá vlna, která se šíří kontinentem, zmírněna lepšími kontrolami nejen na letištích, píše Financial Times.

Pomocí sekvenování genomické informace viru je totiž možné příslušnou mutaci vystopovat až tam, kde vznikla - v tomto případě do Španělska, odkud většímu rozšíření tedy nezabránila ani všemožná karanténní opatření.

Španělsko zploštilo křivku. Na rozdíl od Česka začalo školní rok v rouškách

Zahraniční

„Z rozšíření 20A.EU1 se zdá jasné, že zavedená preventivní opatření často nestačila k tomu, aby zastavila další přenos mutací během léta,” konstatovala hlavní autorka nyní recenzovaní studie, genetička Emma Hodcroftová z univerzity ve švýcarské Basileji.

Potvrdit, zda není nakažlivější

Podle Hodcroftové zatím neexistují žádné známky toho, že by nový kmen byl nebezpečnější než jiné mutace, nebo že by znesnadňoval vývoj vakcíny. „Příliš se neliší od variací, které nově začaly kolovat na jaře,” dodala podle listu The Guardian.

Vědci našli možného viníka těžkých případů covidu

Koronavirus

Vědecké týmy ve Švýcarsku a Španělsku nicméně nyní chtějí urychleně prověřit chování této mutace, zda opravdu není nebezpečnější než ty jiné.

Reklama

Související články

Odborníci se shodují: virus zmutoval a slábne

Koronavirus stále komplikuje život milionům lidí na celém světě, Českou republiku nevyjímaje. Podle některých českých odborníků je ale situace v Česku nyní...

Výběr článků

Načítám