Hlavní obsah

Španělská viroložka: Připravme se na pár let v rouškách, bude to maraton

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko je zmítané druhou vlnou koronaviru i náladami obyvatelstva, které je už unavené z neustálých opatření. Viroložka Margarita del Valová ujistila, že Španělsko epidemii zvládne, lidé se však budou muset připravit na dlouhodobá opatření.

Foto: Profimedia.cz

Viroložka Margarita del Valová

Článek

Španělsko hlásí rekordní přírůstky nakažených koronavirem a „přetahuje se“ s Českou republikou o pozici země nejhůře zasaženou druhou vlnou pandemie v Evropě. Španělská vláda zpřísňuje opatření, musí však čelit nejen velké nevoli obyvatel, ale i například rozhodnutí soudu, který anuloval rozhodnutí vlády zakázat vycházet obyvatelům Madridu a okolních měst.

Shoda nepanuje ani mezi španělskými odborníky. Jen co v pátek hlavní epidemiolog Fernando Simón prohlásil v televizním rozhovoru, že „chodit do barů a hospod za dodržení řady pravidel je bezpečné“ a že „život neskončil, jen je třeba ho pozměnit“, přispěchala viroložka del Valová s tím, že bary a restaurace bezpečné nejsou ani náhodou.

„Ve Španělsku jsme se rozhodli soustředit jenom na roušky. A jedním opatřením epidemii pod kontrolu nedostanete,“ prohlásila uznávaná vědkyně působící na madridské univerzitě. Nepopírá účinnost roušek, ale tvrdí, že bezpodmínečně nutná jsou i další opatření.

Ke klasické trojici základních opatření, v Česku známé jako 3R (rouška, ruce, rozestupy), by del Valová ráda přidala ještě vyhýbání se uzavřeným prostorám, co nejvíce to jde. Přenos vzduchem (pomocí aerosolu) totiž začíná podle del Valové v rámci šíření epidemie nabývat na důležitosti a přibývá pro to stále více a více důkazů.

Budeme muset změnit životní styl, odhaduje viroložka

Del Valová je jedním z vědců, kteří bijí na oplach a kritizují dosud nařízená opatření španělské vlády za nedostatečná. Kritizuje situaci v městské hromadné dopravě, kde zvláště ve velkých městech cestují lidé namačkaní těsně na sebe. I když je kapacita restaurací a barů snížena na polovinu, lidé v nich, tvrdí del Valová, zapomínají dodržovat nezbytná opatření.

Třetí problém pak viroložka vidí v „národním turismu“. Problém to byl již v létě, kdy se spousta rodin vydala navštívit své příbuzné. Družný rodinný život může být v chladných měsících dalším potenciálním zdrojem šíření.

Madrid se od večera uzavírá, povoleny budou jen opodstatněné návštěvy

Koronavirus

Španělům nezbude nic jiného, než pozměnit životní styl, troufá si odhadovat del Valová. „Budeme si muset zvyknout na nošení roušek a přijetí dalších opatření na pár let a integrovat je do našich životů,“ uvedla pro server MarketWatch s tím, že se snad časem stanou přirozenou součástí našich životů a začneme je považovat za užitečné.

Del Valová však rovněž dodala, že nelze očekávat, že by opatření jako roušky či nutnost dodržování rozestupů byly krátkodobou záležitostí. „Za pár let se z toho dostaneme, ale nečekejme, že to bude stometrový sprint. Tohle bude maraton,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám