Hlavní obsah

Odborníci se shodují: virus zmutoval a slábne

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirus stále komplikuje život milionům lidí na celém světě, Českou republiku nevyjímaje. Podle některých českých odborníků je ale situace v Česku nyní v podstatě klidná a tvrdí, že koronavirus zmutoval a slábne.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Testování na koronavirus

Článek

Podle Soni Pekové, české špičky v oborech molekulární biologie, genetiky a virologie, se už Češi covidové pandemie obávat nemusí.

Druhou vlnu neočekávám, není, z čeho by se rekrutovala. Virus už skutečně slábne až mizí
Soňa Peková, molekulární genetička

„Jak už jsem říkala před dvěma měsíci, druhou vlnu neočekávám, není, z čeho by se rekrutovala. Virus už skutečně slábne až mizí, jak jsem předpokládala,“ je přesvědčená molekulární genetička.

Epidemiolog Roman Prymula upozorňuje, že koronavirus nezmizel, ale je podle něj zřejmé, že se změnil, z našeho pohledu k lepšímu, tedy že zeslábl. „Neovlivňujeme to však příliš my, je to funkce toho viru. Nějakým způsobem zmutoval,“ citoval jeho hodnocení server Tn.cz.

Koronavirus je zpět ve všech okresech

Koronavirus

„Může zůstat, ale zvykneme si“

S tím, že tu s námi tento virus zůstane natrvalo, raději počítá Jiří Beneš z Kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce (NNB).

Ve svém novém koronavirovém manuálu, který přední český infekcionista vydal, ale uklidňuje. Stejných dopadů, jako třeba za středověkého moru se opravdu nikdo podle něj bát, nemusí.

Covid-19 není středověký mor, je to respirační virová infekce, se kterou si můžeme poradit
Jiří Beneš, infekcionista

Odborníci: virus zmutoval a slábne

„Po pěti měsících trvání epidemie je zřejmé, že nemá smysl usilovat o eliminaci viru z populace, musíme předpokládat, že virus zde již zůstane. To však není žádná tragédie, musíme se jen naučit chovat se tak, aby nedocházelo k explozivnímu šíření nákazy. Současná doba je z hlediska koronavirové epidemie relativně klidná. Horší může nastat v podzimní a zimní sezóně, která je obdobím častých respiračních infekcí,“ píše Beneš a radí nechat se při nejbližší příležitosti očkovat proti chřipce.

Podíl nových případů covid-19 na počtu testů narostl

Koronavirus

„Souběh onemocnění chřipkou a covidem-19 zhoršuje průběh onemocnění. Epidemický výskyt obou nemocí ve stejné době komplikuje diagnostiku a neúměrně zatěžuje zdravotnický systém,“ dodává Beneš.

Očkování spolu se zautomatizováním hygienických návyků je tím jediným, co nyní může člověk udělat. A přestat se bát.

„Úplně nejdůležitější je zachovat si chladnou hlavu, chovat se zodpovědně a nepanikařit. Covid-19 není středověký mor, je to respirační virová infekce, se kterou se musíme naučit normálně žít,“ uvádí Beneš.

Máme vakcínu proti koronaviru, oznámil Putin

Koronavirus

Mor v jurtě, ne v civilizaci

Historicky vůbec největší světovou pandemii s 50 miliony obětí způsobil dýmějový mor, který Světová zdravotnická organizace (WHO) nyní kategorizovala jako znovu se objevující onemocnění. První oběť si dýmějový mor vyžádal už v červenci, o druhém případu úmrtí na černou smrt informovaly čínské úřady ve stejné oblasti, Vnitřním Mongolsku, v minulém týdnu. Tím se však Češi nemusí znepokojovat.

Do výroby Škody Auto se vrací roušky a další opatření

AutoMoto

„Je na čase přestat masírovat zneurotizované lidi. Samozřejme Yersinia pestis (infekce způsobující morovou nemoc, pozn. red.) se v přírodě vyskytuje, ale dělat z toho kauzu není třeba. Této nákazy se může obávat cestovatel spící někde ve stepi v jurtě, ne obyvatel civilizovaného světa,“ řekla Právu Peková.

Anketa

Bojíte se nákazy koronavirem?
Ano, stejně jako na jaře.
18,1 %
Na jaře jsem se bál/a dost, teď už méně.
32 %
Na jaře jsem se lehce obával/a, teď už vůbec.
13,7 %
Nebál/a jsem se na jaře, ani teď.
36,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8515 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám