Hlavní obsah

New York: Bomba, která už exploduje

Právo, CNN, roš
New York

Márnice v osmimilionovém New Yorku, epicentru nákazy v USA, budou brzy plné a město už žádá o pomoc federální vládu. Rychlost, s níž se tam nový koronavirus šíří, opravňuje k obavě, že město je bomba, která už exploduje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vylidněný New YorkVideo: AP

 
Článek

„Lze poctivě odhadnout, že nemocí se nakazí polovina, možná víc než polovina Newyorčanů,“ nalil ve středu obyvatelům čistého vína starosta Bill de Blasio.

Každá hodina však statistiku překonává.

„Když jsem šel minulý týden do práce, byli mezi pacienty jeden dva se symptomy Covid-19. Během včerejší služby už byl každý nakažen koronavirem,“ popsal nástup nemoci Craig Spencer z fakultní nemocnice na Manhattanu.

USA mají nejvíce nakažených koronavirem na světě

Koronavirus

Jeden ventilátor teď pro dva?

Pacienti se valí po stovkách a nemocnice kapacitně nestačí. „Představa, že jsme v New Yorku a toto se děje… Je to jako scénář ze země třetího světa,“ přiznal CNN anonymně jeden lékař.

Statistika: 300 mrtvých
Od 1. března se ve státě New York počet nakažených vyhoupl asi na 35 tisíc.To je zhruba polovina případů v celých USA. Mrtvých v NY jsou tři stovky

Čtyři pětiny pacientů na jednotce intenzívní péče potřebují plicní ventilaci, ale přístrojů není dost. „Bez jejich dostatečného množství budeme muset dělat velmi vážná rozhodnutí,“ varoval Anthony Fauci, hlavní vládní expert na infekce.

Epidemie tvrdě dopadá i na samotné pracovníky ve zdravotnictví. Sestry jsou nuceny pracovat i v případě, že jejich test na přítomnost koronaviru je pozitivní, ale jsou zatím bez příznaků. „Naše ambulance je jako Petriho miska,” přirovnal agentuře AP zdravotník Benny Mathew místnost urgentního příjmu k pomůcce pro kultivaci mikrobů.

Newyorské nemocnice se potýkají s přívalem nemocných

Koronavirus

Podle Andrewa Cuoma, guvernéra státu New York, lékaři začínají experimentovat s nasazením ventilátoru pro dva pa­cienty současně. Stát tlačí nemocnice k rozšíření lůžkových oddělení (ve městě má přibýt tisícovka lůžek) a plánuje se stavba nouzové nemocnice.

Foto: Mark Lennihan, ČTK/AP

Žena s pytlem cibule v ulicích Brooklynu.

Vyhlášení nouzového stavu lidé ocenili

Přesto, že si prezident Donald Trump od počátku pandemie velmi protiřečil, je velmi nepřesný a unáhlený, negativní postoj Američanů se změnil, když 13. března vyhlásil nouzový stav. Podle Gallupova institutu mu dalo palec nahoru dokonce 60 procent dotázaných. Během deseti dní se ale jeho preference opět snížily. Agentuře Reuters kroky prezidenta ocenilo k minulému úterý 49 ze sta respondentů, 44 nikoli.

Na depresi z karantény zemře víc lidí než na „tu chřipku”, tvrdí Trump

Koronavirus

Ve vypjatém ovzduší se prolínají projevy solidarity s cynismem. Zpěvačka Taylor Swi­f­tová způsobila nelíčenou radost tisícům svých fanoušků, kteří ztratili práci, když každému začala poukazovat tři tisíce dolarů, což je asi 75 tisíc korun.

Byznys se brzy znovu rozjede, ujišťuje Trump. Odborníci si trhají vlasy

Koronavirus

Podle britského listu Evening Standard věnovala milion dolarů dětské charitě i herečka Angelina Jolie, příspívají i další celebrity.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Nezvykle vyprázdněná 42. ulice na Manhattanu v New Yorku. Za normálních okolností je to jedna z nejrušnějších dopravních tepen.

Mladík se natočil, jak olizuje zboží v obchodě

Naopak šok a hněv na webu vyvolal 26letý Cody Pfister v missourijském městě War­renton. Mobilem se natočil, jak v obchodě olizuje zboží na pultě, když předtím zvolal „Kdo se bojí koronaviru?“. Tamní policii alarmovali nejen místní obyvatelé, ale dokonce i lidé z Británie, Irska a Nizozemska. Teď čelí obvinění z teroristického vyhrožování.

Foto: Mark Lennihan, ČTK/AP

Cestující v autobuse v Brooklynu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám