Hlavní obsah

Nepořádek v programu Antivirus zdržuje výplatu mezd

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemné překvapení čekalo v neděli na advokátku Olgu Sovovou, když otevřela mail a datovou schránku své advokátní kanceláře.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Mám několik zaměstnanců, kteří nemohli mimo jiné kvůli rušení nařízených soudních jednání v minulých dnech vykonávat svou práci, proto jsem využila možnosti požádat si v rámci programu Antivirus o příspěvek na jejich mzdy. Žádost a dohodu k příspěvku jsem podala 7. dubna, 19. dubna jsem zjistila, že vše musím vyplnit a Úřadu práce ČR poslat znovu,“ řekla Právu.

Jak úřad práce konstatoval, „při zadávání Vaší žádosti bylo zjištěno, že Vámi doložená dohoda má stejné číslo jednací s jinou společností, jejíž žádost je již vyřízená“.

Stejné číslo přidělili více žadatelům

Advokátka Sovová prý není jediná, komu se stalo, že stejné číslo aplikační program přidělil několika různým žadatelům. Dále byly vyjmenované všechny požadované dokumenty, které má znovu zaslat.

„Trochu jsem nechápala, co vlastně po mně chtějí, proč si nevezmou moji starou žádost a dohodu? Paní, která měla vše na starosti, byla naštěstí velmi vstřícná a snažila se mi to vysvětlit,“ dodává Olga Sovová s tím, že už během uplynulé neděle jejím dokumentům snad bylo aplikačním programem přiděleno nové číslo.

Maláčová: Kurzarbeit se prodlouží

Koronavirus

Jak dodává, nechápe, proč, když dojde k technické chybě na straně příjemce, není odezva směrem k odesílateli v řádu minut nebo aspoň hodiny tak, jak to podle ní umí Česká správa sociálního zabezpečení.

„Tato chyba se vyskytuje převážně v situaci, kdy více společností nezávisle na sobě ve stejnou chvíli uzavře dohodu a tím se spáruje více dohod pod stejným číslem jednacím,“ napsala advokátce Dagmar Sobaňská z úřadu práce k tomu, proč musí vše absolvovat znovu.

Advokátka: Na kurzarbeit přejít musíme

„Pro jednotlivé advokáty nebo malé kanceláře třeba s jednou sekretářkou a jedním nebo dvěma advokáty a stejným počtem koncipientů je skutečně problematické udržet chod, musejí přejít na kurzarbeit, protože soudy kvůli epidemii kauzy odročovaly, svědci nechodili,“ dodává Sovová.

Většinu žádostí o kurzarbeit musely úřady kvůli chybám stornovat

Koronavirus

Kurzarbeit v době koronaviru znamená, že během epidemie přispěje ministerstvo práce a sociálních věcí zaměstnavateli až na osmdesát procent mzdy zaměstnance. Na příspěvky mají nárok všichni zaměstnavatelé, kterým vznikly překážky v práci.

Otázkou podle advokátky zůstává, jaká jsou kritéria k výběru firmy, jíž se nechá původní číslo a její žádost se vyřídí. „Je to snad určeno počtem zaměstnanců? Také by mě zajímalo, co by se stalo, kdybych odmítla papíry znovu podat, protože chyba na straně státního orgánu mi nemůže být přičítána k tíži,“ uzavírá Olga Sovová.

Reklama

Výběr článků

Načítám