Hlavní obsah

Nejhorší teprve přijde, varuje WHO

Ženeva
Aktualizováno

Pandemie nemoci covid-19 není překonaná, to nejhorší svět stále ještě čeká, uvedl v pondělí generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Varování vyslovil v době, kdy řada států včetně těch evropských začala karanténní opatření uvolňovat. WHO uvedla, že stále není jasné, odkud virus pochází.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

„Věřte nám. To nejhorší je teprve před námi,” řekl Tedros Ghebreyesus: ”Pojďme předejít tragédii. Je to virus, jemuž mnoho lidí nerozumí.“

Agentura AP poznamenala, že ředitel přímo nezmínil, proč se epidemie, při které se nakazilo takřka 2,5 milionu lidí, může ještě výrazně zhoršit. On i další odborníci nicméně už dříve varovali, že by se mohla nemoc nekontrolovaně šířit v Africe.

Zbabrali jste to, pustil se Trump do WHO

Koronavirus

Zmínil také, že sérologické rozbory ukazují, že i v těch nejpostiženějších zemích byla infikována jen malá část populace, zhruba dvě až tři procenta. Virus tedy má koho napadat.

Nelze také zapomínat, že při španělské chřipce před sto lety byla druhá vlna horší než první. Ředitel WHO ve vystoupení zmiňoval i tuto epidemii, když o současné pandemii řekl, že je „jako chřipka v roce 1918, která zabila až sto milionů lidí”.

USA pozastaví financování WHO

Amerika

„Nyní ale máme technologii, můžeme zabránit pohromě, můžeme takové krizi předejít,” dodal Tedros Ghebreyesus. Oznámil, že WHO objednala 30 milionů testů na zjištění koronaviru a že ještě tento měsíc začne distribuovat zhruba 180 milionů chirurgických roušek. Poznamenal, že v rámci solidárního programu WHO k testování léků na koronavirus je připraveno přes 600 nemocnic přijímat pacienty.

Nevíme, odkud se vzal

Regionální ředitel WHO pro západní Pacifik Takeši Kasai následně připomněl, že v současné chvíli nelze přesně určit, odkud koronavirus pochází. Spekuluje se o přenosu z netopýra, luskouna, ale také o úniku z čínské laboratoře.

Ochranná opatření uvalená jednotlivými vládami je také nutné podle něj uvolňovat jen postupně, jinak hrozí další rozpuk nákazy. Lidé si proto musí zvyknout na nový způsob života, aby mohla společnost fungovat, dokud nebude objevena vakcína.

Nic jsme netajili

Tedros Ghebreyesus se v proslovu opět ohradil proti kritice Washingtonu, že WHO zpočátku podceňovala epidemii v Číně: „Varovali jsme od prvního dne, že toto je ďábel. Jsme otevření a nic neskrýváme. Nejen USA, ale všechny země dostávají informace hned.”

Virus nás bude pronásledovat ještě dlouho, než získáme vakcínu, varoval expert WHO

Koronavirus

Dodal, že kdokoli umírá, je něčí otec, něčí babička: „Proto nic netajíme a hned informace předáváme. Chceme zachránit životy, každý život.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám