Hlavní obsah

Nejezděte nakupovat do Polska, mají tam koronavirus, vyzývají příhraniční města

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení dvou měst na česko-polské hranici řeší bezpečnostní situaci kvůli prvním případům nakažených lidí novým typem koronaviru na polské straně. Nakažení jsou v Krakově, Vratislavi, ale i v polské části Těšína. Tam jsou zatím dva případy.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Polské kontroly kvůli koronaviru na přechodu Gorzyczki, který leží na polské dálnici A1 mezi Katovicemi a Ostravou

Článek

Příhraniční města Karviná a Český Těšín vydala doporučení, aby lidé omezili nákupy a návštěvy v sousedním Polsku.

„Ve středu v 11 hodin zasedla bezpečnostní rada města, aby řešila situaci. Jsme ve spojení s Krajským ředitelstvím policie Moravskoslezského kraje. Město také zaslalo dopis na ministerstva vnitra, zdravotnictví a zahraničních věcí se žádostí o součinnost při kontrolách na hraničních přechodech a zároveň o zvýšení informovanosti občanů při překračování státních hranic s Polskem,“ uvedla českotěšínská mluvčí Marcela Hladká.

V Praze porodila žena, u níž bylo podezření na koronavirus. Dítě testovat nebudou

Koronavirus

Dodala, že samozřejmě jsou zrušeny všechny akce na území města a uzavřena školská zařízení se středisky poskytujícími vzdělávací a zájmové aktivity. „Ve středu ráno bylo schváleno umístění informační tabule do prostoru hraničního přechodu do Polska,“ doplnila Hladká.

Město vyzývá své občany, aby omezili návštěvy v polském Těšíně. „Další věci a opatření se řeší, situace se vyvíjí. Budeme vše postupně zveřejňovat na webu města,“ dodala mluvčí Českého Těšína.

Česko je na biologické hrozby připraveno lehce nadprůměrně, ukazuje index

Koronavirus

Podobné doporučení ve středu přijalo i město Karviná. Zde řešili i otázku Poláků, kteří do města jezdí za prací. Karviná doporučila i pořadatelům kulturních akcí s menší účastí, než je 100 osob, aby je zrušili. Akce s více než 100 lidmi zakázala v úterý vláda.

Vláda zakázala všechny akce nad 100 lidí a uzavřela školy

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám