Hlavní obsah

Rozvolnění restrikcí žádný negativní dopad nemělo, přiznal Vojtěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Černé scénáře počítající s exponenciálním počtem růstu nakažených ani varování ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), že kvůli volnějšímu režimu během Velikonoc mohou mnozí lidé vzpomínat na svátky na JIP, se nenaplnily. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek konstatoval, že trend vývoje je pozitivní a dosavadní rozvolnění opatření se negativně neprojevilo.

Záznam: TK ministerstva zdravotnictvíVideo: Novinky

 
Článek

„Situace je velmi stabilní, velmi dobrá a nedochází k žádným zásadním výkyvům,“ oznámil na úvod ministr Vojtěch.

„Nevidíme negativní trend těch předchozích rozvolnění,“ uvedl ministr.

Když s Velikonocemi přišlo první uvolnění restrikcí, Hamáček varoval před nekázní některých lidí a očekával nárůst počtů nákazy. Nic takového se však nestalo.

Vzpomínat na Velikonoce na JIP? Hamáčkův černý scénář se zatím nenaplňuje

Domácí

„Jsme přesvědčeni, že plošné nošení roušek přispělo k těm skvělým výsledkům, které tu máme. V této fázi, kdy se bude zvyšovat počet kontaktů mezi lidmi, nechceme roušky rušit,“ uvedl ministr. V červnu je podle něj možné začít řešit nošení roušek venku a uvnitř.

Počet nových případů dále klesá

Vedle ministra se tiskové konference zúčastnili rovněž jeho náměstek Roman Prymula, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý a ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová.

Dušek konstatoval, že denní podíl pozitivních případů k počtu provedených testů podle něj klesá na hodnotu 0,7 procenta a stoupá i počet vyléčených pacientů, kterých je nyní již přes 40 procent. Klesá i počet hospitalizovaných pacientů. Reprodukční číslo je 0,7, což dokazuje, že nemoc se nekontrolovaně nešíří. Interval spolehlivosti je 0,49 až 0,92, takže jeden nakažený nakazí méně než jednu osobu.

Koncem května by podle šéfa ÚZIS v ČR mělo být cca 8500 potvrzených případů. Interval se pohybuje mezi 7900 a 9700 osob.

V Británii rázem přibyly tisíce obětí viru. Začali tam počítat i mrtvé z pečovatelských domů

Koronavirus

Lokální sledování a rychlá opatření

Dlouhodobé scénáře operují se třemi variantami. Při nulovém scénáři, pokud by se nic nestalo, by docházelo k mizení viru a infekce by odezněla. „Tenhle scénář je velmi teoretický,” uvedl Dušek.

Při reprodukčním číslu 1,1 by počet nakažených rostl. Koncem května by tak teoreticky bylo kolem 13 000 nakažených.

Při nejhorším scénáři s reprodukčním číslem 1,3 by koncem května mohlo být až 19 000 nakažených.

„Důležitější je denně sledovat vývoj a okamžitě reagovat,” zdůraznil Dušek. „Budoucnost není v celoplošných opatřeních, ale v lokálním sledování vývoje,” zdůraznil s tím, že momentálně je problém například na Chebsku či Domažlicku.

Laboratoř postavila stan přímo na hranicích, pendleři se tam mohou otestovat

Koronavirus

„Chceme se soustředit na cílenější opatření, abychom byli schopni situaci udržet v datech, která neznamenají exponenciální nárůst, pouze kontrolovaný vývoj,“ doplnil Prymula s tím, že plošná opatření už zaváděna nebudou.

Problémy jsou podle něj v regionech sousedících s Německem. „Musíme řešit problematiku pendlerů, zařízení pro seniory a zdravotnických zařízení,“ uvedl Prymula.

„V naší situaci nedává smysl dělat plošné testování, musíme cílit na ohniska nákazy,“ doplnil Vojtěch. Volná testovací kapacita je podle Prymuly kolem 14 000 vzorků.

Podle Duška je z celkového množství provedených testů jen 3,2 procenta diagnostikuje  osobu s covidem-19. Mezi nakaženými je momentálně 343 sester, 167 lékařů a 268 jiných zdravotnických pracovníků.

V Česku bylo doposud potvrzeno 7579 případů nákazy koronavirem. Vyléčilo se 3108 lidí a 227 osob chorobě podlehlo. Aktuálně se s nemocí covid-19 léčí 4244 lidí.

Vláda naplánovala uvolňování opatření do 25. května, Sněmovna však souhlasila s jeho prodloužením pouze do 17. května.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Evropě

Reklama

Výběr článků

Načítám