Hlavní obsah

Laboratoř postavila stan přímo na hranicích, pendleři se tam mohou otestovat

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přímo na hranicích s Rakouskem v Dolním Dvořišti dělala soukromá laboratoř ve středu ráno testy na koronavirus pro pendlery. Přijížděli nejen lidé, co mají práci v rakouském příhraničí, ale i ti, kteří pracují v Německu. Test je tam vyjde na 2599 korun a stačí na čtrnáct dní dojíždění. Na vyhodnocení testu čekají kolem 24 hodin.

Pendleři se nechali testovat na Dolním DvořištiVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Hned po otevření před devátou hodinou se vytvořila u stanoviště, kde probíhají odběry, krátká fronta a na testy se hrnuli první zájemci.

„Já pracuju v továrně u německého Passova a v podstatě nemáme jinou možnost než tyhle testy podstoupit. Byl jsem i v Prachaticích v nemocnici a tam mi řekli, že už mají na příští týden testy zamluvené, tak jsem jel do Dolního Dvořiště,“ vysvětloval Lubomír Božek. Každý den bude dojíždět domů do jižních Čech. „Doufám, že po čtrnácti dnech už testy potřebovat nebudu a situace se změní k lepšímu,“ podotkl Božek.

Pěšky přišel k hraničnímu přechodu František Svatoš z Borovan, který pracuje v rakouském Steyeru. „Když jsem se vracel z Rakouska, tak jsem se hlásil do karantény, takže jsem tu i pro jistotu, protože v karanténě jsem s přítelkyní,“ konstatoval Svatoš. Zmínil, že v Rakousku pracoval v minulých třech nedělích.

Pendleři budou v pátek protestovat a hrozí blokováním přechodů

Domácí

„Mám možnost tam bydlet, ale někteří kolegové jsou na tom podstatně hůře. Navíc i kdyby tyto testy platily na čtrnáct dní dojíždění, dělá to přes pět tisíc za měsíc. V případě, že jsou dva v rodině, tak už je to skoro jedenáct tisíc,“ vysvětloval Svatoš.

Pracovníci soukromé laboratoře Nextclincs dokázali vybudovat odběrové místo za tři dny po dohodě s jihočeskými hygieniky. „Otevřeli jsme asi před patnácti dvaceti minutami a za tu dobu jsme zvládli udělat odběr asi u čtyř vozidel. Naše cena za test je nižší, protože v České republice se pohybují ceny o dvě stě až tři sta korun výše, v Německu potom kolem 150 eur,“ uvedl projektový manažer společnosti Nextclinics Ondřej Plocek. Upozornil, že test je vyhodnocený asi za 24 hodin a klienti si jej musí vyzvednout.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Na hranicích v Dolním Dvořišti byl ve středu ráno o testy na koronavirus pro pendlery velký zájem.

„Dostanou tištěný výsledek s razítkem a podpisem pro potřeby hraniční kontroly. Po čtyřech dnech by se měli dostavit k hraniční kontrole, kde dostanou další razítko, a čtrnáct dní tak mohou denně dojíždět za prací přes hranice,“ doplnil Plocek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám