Hlavní obsah

Máme důkazy, že virus je z laboratoře, řekl Pompeo. Zda je uměle vytvořený, ale nepotvrdil

Washington

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo se v rozhovoru pro stanici ABC rozhovořil o jasných důkazech toho, že nový koronavirus unikl z laboratoře v čínském Wu-chanu a Peking mezinárodnímu společenství zamezil v přístupu k informacím o tom, co se tam skutečně stalo.

Foto: Erin Scott, Reuters

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo

Článek

„Můžu vám říct, že je existuje značné množství důkazů, že to pochází z laboratoře ve Wu-chanu. Není to poprvé, kdy byl svět kvůli pochybení v čínských laboratořích vystaven virům,“ prohlásil Pompeo v pořadu This Week stanice ABC.

Bude pandemie covidu-19 znamenat konec pro podání ruky?

Koronavirus

Šéf americké diplomacie nicméně nezopakoval svá dřívější tvrzení, že byl virus vyroben nebo upraven lidmi.

O přírodním původu viru v rozporu s původními podezřeními informovaly americké tajné služby. „Viděl jsem to, o čem mluvila zpravodajská komunita a nemám důvod domnívat se, že by se v tom pletli,“ prohlásil Pompeo.

Johnson: Už měli scénář typu - co až zemře Stalin

Koronavirus

Údajné mlžení čínské vlády o původu viru a skutečném rozsahu epidemie, která přerostla v pandemii, se stalo jablkem sváru mezi Pekingem a Washingtonem. Americký prezident Donald Trump Čínu obviňuje z toho, že škody a ztráty na životech bývaly mohly být mnohem menší a nechal se dokonce slyšet, že bude po Číně požadovat náhradu škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám