Hlavní obsah

Johnson: Už měli scénář typu - co až zemře Stalin

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda měla plán postupu v případě, že premiér Boris Johnson podlehne nákaze novým koronavirem. Nyní již uzdravený ministerský předseda Spojeného království to prozradil v rozhovoru pro list The Sun. Prozradil také to, jak se cítil, když na jednotce intenzivní péče londýnské nemocnice několik dní bojoval o život.

Foto: Pippa Fowles, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson se po zotavení z koronaviru vrátí do práce

Článek

„Dali mi na obličej masku a dostával jsem litry a litry kyslíku. U nosu jsem měl takovou tu věcičku. Byly to zatraceně těžké chvíle, to nepopírám. Nebyl jsem na tom zrovna dobře a vím, že měli krizový plán. Takový ten scénář typu co až zemře Stalin,“ vzpomínal Johnson s pro sebe typickým nadhledem na desítky hodin, po které sváděl boj o holý život.

Johnson byl převezen do nemocnice 5. dubna, tedy deset dní poté, co oznámil, že se nakazil koronavirem a vládu bude řídit z domácí karantény. Jeho stav se ale prudce zhoršoval a hospitalizace byla nutná kvůli silnému kašli a dušnosti.

Johnsona s koronavirem převezli do nemocnice

Koronavirus

„Byl jsem naštvaný. Nemohl jsem pochopit, proč se můj stav nelepší. Bylo těžké uvěřit, že se můj stav během několika dní takhle zhoršil,” uvedl Johnson. Druhý den po převozu do nemocnice museli lékaři britského premiéra přesunout na jednotku intenzivní péče. Strávil tam tři dny.

Johnsonův zdravotní stav se zhoršil, převezli ho na JIP

Koronavirus

Bylo to 50 na 50

To, jak vážný je jeho stav, si britský ministerský předseda připustil až na JIP, kde byl napojen na přístroje a hadičky.

„Ty blbý monitory ukazovaly pořád špatně a já si uvědomil, že na covid-19 není žádná léčba. Špatná chvíle přišla v okamžiku, kdy to bylo 50 na 50 - jestli mi zavedou trubici do průdušnice,“ vylíčil premiér patrně nejhorší okamžiky svého života.

Doktoři mi zachránili život, vzkázal Johnson

Koronavirus

Síly mi dodávaly myšlenky na mou zemi

Sílu dál bojovat prý britskému premiérovi dodávaly myšlenky na krizi, kterou jeho země prochází. „Hnala mě touha zastavit útrapy lidí a postavit Spojené království zpět na nohy,“ řekl.

Johnson měl ale ještě jeden velmi pádný důvod. Ve středu se mu narodilo šesté dítě. Novorozený syn dostal jedno ze svých jmen na počest lékařů Nicholase Price a Nicholase Harta, kteří se o premiéra v nemocnici starali.

Chlapce jménem Wilfred Lawrie Nicholas Johnsonova snoubenka Carrie Symondsová porodila jen několik dnů poté, co se předseda vlády po nemoci vrátil do práce.

Boris Johnson se stal pošesté otcem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám