Hlavní obsah

Linka pomoci pro přetížené zdravotníky: Místo o sebe se bojí o své blízké

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Je to trochu symbolické. Kvůli stále horší pandemické situaci spustila plzeňská fakultní nemocnice krizovou psychologickou linku pro své zdravotníky. První se už ozvali, ale více než o sebe se zajímají o to, jak pomoci ostatním.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Je to dané profesí. Zdravotníci nebo sociální pracovníci už to mají takhle nastavené,“ řekla deníku Právo Dana Chmelařová, vedoucí oddělení klinické psychologie v plzeňské nemocnici.

„V naprosté většině případů jednáme o tom, že to třeba nezvládá jejich maminka, manželka. Časté jsou také dotazy související s obavami o psychiku dětí nebo na téma, jak to s dětmi zvládat,“ dodala.

Náročná profese

Profese zdravotníků je podle Chmelařové obecně velmi náročná. „A to po profesní i lidské stránce. Současná doba však přináší značně nadlimitní situace nejen v obou těchto rovinách – zároveň zásadně ovlivňuje i osobní životy všech,“ upozornila psycholožka.

Vystrašení lidé s koronavirem volají sanitky zbytečně. Chtějí do nemocnice, než dojdou lůžka

Domácí

Nicméně se objevují i ryze pracovní dotazy. „Hlavně jak zvládat stres způsobený tím, že musíte přejít ze svého domovského působiště na covidové jednotky a velmi rychle se tak adaptovat na nové pracovní podmínky a požadavky. Někomu vadí změna prostředí, někdo má obavy, jak tam tu situaci zvládne, někoho mrzí, jak mu bylo sděleno, že bude pracovat jinde,“ podotkla Chmelařová.

Co se dá podle ní poradit? „Je to hodně individuální, proto si také někdy domlouváme osobní schůzky. Většinou nicméně dospějeme k doporučením na zvládání stresu, ať už jsou to dechová cvičení, nebo relaxační metody. Někdy dojde i na komunikační techniky – jak si třeba říci o to, aby se některé věci projednávaly jinak,“ vysvětlila Chmelařová.

Nemocnicím se nedostává personálu. Pomoc hledají v ambulancích i školách

Domácí

Krizovou linku nemocnice spustila 22. října, v den, kdy na tamních covidových odděleních – největších v kraji – leželo 133 pacientů a 198 zaměstnanců bylo na přítomnost viru pozitivně testováno. „Hovory jsou přepojovány na jednotlivé sloužící psychology. Já osobně mám zatím zkušenost, že se ozvou tak dva lidé denně,“ uzavřela Chmelařová.

Reklama

Výběr článků

Načítám