Hlavní obsah

Lidé přestali kupovat dražší zboží

Právo, ČTK, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé přestávají nakupovat dražší zboží, vede je k tomu nejistota z budoucnosti. V obchodech tráví méně času. Vyplývá to z analýzy Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění svazu byly i letošní Velikonoce obchodně slabší než loňské. Potravinářské řetězce uvádějí, že po panických nákupech, kdy se lidé zásobovali trvanlivými potravinami, nyní kupují více čerstvých potravin. Kupují především ovoce, zeleninu a maso.

ON-LINE: Česko má 7087 potvrzených případů nákazy koronavirem

Koronavirus

Díky tomu, že prodejny s potravinami mohou být otevřené po celou dobu nouzového stavu, zůstaly podle svazu obchodu v zisku. Koronavirová krize vedla k rozvoji online supermarketů. Češi ve velkém nakupují potraviny na internetu, e-shopy s potravinami proto zvětšují sklady, přidávají termíny rozvozů, nabídku přizpůsobily také seniorům.

Firmy chtějí rychleji

Vláda už začala povolovat postupné otevírání obchodů a provozoven. První vlna obnovy fungování podnikatelských činností tento týden v pondělí zahrnovala možnost přístupu veřejnosti do provozoven řemesel, autobazarů a autosalonů nebo na farmářské trhy. Dnes by měl kabinet zhodnotit vývoj nákazy po Velikonocích.

V případě příznivého stavu epidemie má vláda připravený plán k urychlení otevření obchodů a služeb, avizoval v pondělí vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Otevření hobbymarketů před Velikonocemi podle něj nebyla chyba, naopak tyto prodejny posloužily jako test pro plánování dalšího rozvolňování a případnou úpravu bezpečnostních a hygienických opatření. Klíčovým ukazatelem rychlejšího režimu uvolňování budou podle Havlíčka Velikonoce.

Hobbymarkety jsou riziko, podle Prymuly bude třeba zasáhnout

Koronavirus

Počkat s uvolňováním do té doby, než se plně projeví výsledky šíření koronaviru po Velikonocích, radili epidemiologové. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý ale soudí, že vládní harmonogram uvolňování opatření může být pro velkou část podnikatelů diskriminační a měl by být rychlejší.

Hospodářská komora a partnerské organizace jednaly podle něj s epidemiologickým týmem ministerstva zdravotnictví. „Epidemiologové vnímají naši pozici,“ řekl Dlouhý. Jsou připraveni vést diskuse o urychlení obnovy provozů i otevření hranic, dodal. Obě strany se budou pravidelně setkávat.

Podvodníci tahají z kapes nepozorných uživatelů peníze

Bezpečnost

Otevření gastronomických zařízení až na konci května nebo začátkem června by mohlo být pro mnoho z nich likvidační, tvrdí prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Přál by si, aby se venkovní zahrádky mohly otevřít už na konci dubna. Vládní harmonogram s tím ale počítá od 25. května. „Druhá fáze upraveného režimu by měla být ukončena nejpozději do srpna. A v této fázi už by neměla vláda omezovat otevírací dobu provozoven,“ řekl Stárek.

Podle předsedy českého výboru Asociace nákupních center Jana Kubíčka by vládní harmonogram mohl fatálně zasáhnout asi třetinu obchodů, které v centrech prodávají. Velmi poškozeni budou především prodejci oblečení a obuvi, které opatření připraví o prodej jarních kolekcí. Současný plán by mohl podle zástupců podnikatelů také výrazně poškodit knižní trh.

Reklama

Výběr článků

Načítám