Hlavní obsah

Koronavirus ve světě: Nových případů za týden ubylo, ale mrtvých je víc

– Ženeva/Londýn
Novinky, Alex Švamberk

Ve druhém zářijovém týdnu ve světě poklesl počet nově nakažených koronavirem SARS-CoV-2, uvedla v pondělí Světová zdravotnická organizace (WHO). Naopak počet mrtvých výrazně stoupl o osm procent, uvedla stanice CNBC.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

V neděli sice byl zaznamenán největší jednodenní přírůstek nakažených (307 930 případů), k čemuž přispěly vysoké počty nakažených v Indii, ale také v USA a v Brazílii, celkově ale ve světě v týdnu od 6. do 13. září počet nových případů mezitýdenně poklesl o tři procenta, když bylo odhaleno 1,8 milionu nakažených.

I v obou Amerikách počet nových případů mezitýdenně klesl, když jich bylo odhaleno 697 780. „Ameriky stále už mnoho týdnů registrují největší počty (nakažených),“ uvedla WHO. „Nadále přispívají skoro polovinou ke globálním počtům případů, i když v posledním týdnu počet případů poklesl.“

Stát v pátek opět utáhne šrouby kvůli koronaviru

Domácí

Jen o 10 tisíc případů méně zaregistrovala minulý týden oblast jižní Asie, kde bilanci výrazně ovlivňuje především Indie.

V Evropě, která je třetí nejpostiženější oblastí na světě, přibylo v minulém týdnu 291 387 případů. Klesá počet nových případů v Africe.

Mrtvých přibývá

Alarmující je velký nárůst počtu obětí na více než 40 600 za týden, což představuje navýšení o osm procent. Největší počet 24 626 obětí připadá na obě Ameriky, počty obětí však stoupají všude kromě Afriky.

Zvláštní vyslanec WHO pro pandemii koronaviru David Nabarro uvedl před britskými poslanci, že stále stojíme na počátku pandemie. „Je to hrozná situace, otázka zdraví se vymkla kontrole, strhla svět nejen do recese, ale i do obrovské ekonomické deprese, která zřejmě zdvojnásobí počet chudých a zdvojnásobí počet podvyživených,“ prohlásil.

Další pandemie bude zničující, svět se nepřipravuje, tvrdí orgán WHO

Koronavirus

Podle něj nastala situace, kterou si nikdo nedokázal představit: „Je to mnohem horší než jakákoli sci-fi o pandemii. Je to skutečně vážné a my ještě nejsme ani uprostřed. Stojíme pořád na počátku,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám