Hlavní obsah

Koronavirový semafor se nezměnil, zelená zůstává u Prahy a Frýdecko-Místecka

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Aktuální „koronavirový semafor”, tedy mapa upozorňující na oblasti s vyšším rizikem šíření nákazy, se oproti minulému týdnu nezměnil. Pro celou Českou republiku platí nulové či zanedbatelné riziko s výjimkou Prahy a Frýdecko-Místecka, které jsou v zeleném stupni značícím výskyt nákazy bez komunitního přenosu.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Článek

„Praha je nadále zařazena mezi okresy ve stupni pohotovosti I (zelená barva; pozn. red.)  z důvodu relativně vysoké sedmidenní kumulativní incidence rovné 35 případům na 100 000 obyvatel (nárůst o 36 % oproti minulému týdnu) a neklesajícímu počtu diagnostikovaných v průběhu týdne,” zdůvodnilo ministerstvo zdravotnictví, proč ponechalo metropoli v zeleném stupni.

Reprodukční číslo – tedy údaj o tom, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný pacient – je i nadále vyšší než 1.

Ohniska nákazy v Praze jsou podle epidemiologů tvořená většinou bezpříznakovými případy nebo pacienty s mírným průběhem onemocnění. Neroste ani počet hospitalizovaných.

Na svatbě na Uherskohradišťsku se koronavirem nakazilo 11 lidí

Koronavirus

Okres Frýdek-Místek má za týden více než 25 případů na 100 000 obyvatel. Hygienici tam navíc varují před možným šířením v seniorské populaci.

„Podíl osob ve věku 65 a více let na celkové prevalenci je téměř 26 procent,” uvádí zpráva.

„Epidemiologická situace v okrese Frýdek-Místek je způsobena masivním záchytem pozitivních případů ve spojení s významným ohniskem nákazy, z velké části s asymptomatickým nebo s mírným průběhem nákazy,” konstatovali epidemiologové. I zde mají situaci pod kontrolou.

Tzv. semafor začalo ministerstvo zdravotnictví zpracovávat v týdenních intervalech kvůli tomu, aby veřejnost měla povědomí o výskytu koronaviru v jednotlivých regionech.

Horší než zelený stupeň se zatím nevyskytl. Žlutá barva by znamenala počátek komunitního šíření viru, červená by byla použita v okamžiku, kdy by komunitní přenos přetrvával, případně dále akceleroval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám