Hlavní obsah

Komunitně se covid-19 šíří už v pěti krajích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze, Středočeském Jihomoravském, Zlínském a Královehradeckém kraji se nákaza koronavirem šíří komunitně. Vyplývá to z mapy rizika nákazy ministerstva zdravotnictví. Uvedené oblasti jsou na mapě rizika označené červeně, ostatní jsou oranžové. V případě mužů je nejvíce nakažených ve věkové skupině 25 až 34 let. U žen se věková hranice posunula do kategorie 45 až 54 let.

Foto: mzcr.cz

Stupně pohotovosti a opatření vyplývající z aktuální epidemiologické situace v ČR

Článek

„Situace v rámci České republiky není dobrá. I nadále se potýkáme s vysokým počtem nárůstů, které mají i exponencionální charakter. Žádám všechny občany, aby respektovali opatření, která jsme zavedli nebo zavádět budeme,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Prymula popsal případný lockdown. Řeší se vzdálenost a počet osob

Domácí

Do minulého týdne byly regiony hodnoceny po jednotlivých okresech, na v pátek zveřejněné mapě jsou jednotně zbarvené už celé kraje.

Komunitní přenos (u infekční nemoci) je charakterizován 30procentním nebo vyšším podílem případů, u kterých není jasný zdroj nákazy nebo nebyly importovány, a to při úhrnném týdenním počtu nově diagnostikovaných osob v dané oblasti na 100 tisíc obyvatel nebo vyšší. V této situaci se nákaza začíná šířit v doposud nepostižené populaci, tedy například u osob, které nepobývaly v zasažené oblasti nebo nebyly v kontaktu se známým zdrojem nákazy.

Nárůst nových případů podle odborníků vytváří i tlak na kapacity zdravotnických zařízení, některá už začala omezovat péči, kterou je možné odložit.

Reklama

Výběr článků

Načítám