Hlavní obsah

Kdy se virus začal vlastně šířit? Nakažený v Anglii zemřel měsíc před prvním oficiálním případem

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První člověk z Velké Británie nakažený novým koronavirem zemřel již na konci ledna letošního roku. Čtyřiaosmdesátiletý Peter Attwood z Kentu se virem nakazil, aniž by předtím opustil zemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pitva u Attwooda potvrdila přítomnost nového koronaviru, který způsobuje onemocnění covid-19. Oficiálně první zemřelý, u něhož byl ve Velké Británii zachycen covid-19, byl nahlášen až 2. března, tedy více než měsíc po Attwoodově úmrtí. Vůbec první případ nákazy v Británii je z 31. ledna, Attwood zemřel o den dříve.

Attwood byl převezen do nemocnice sedmého ledna, když trpěl dýchacími obtížemi a kašlem. Po třech týdnech zemřel. „Příčinou, kterou lékaři uvedli v provizorní zprávě, byl zápal plic a selhání srdce,” uvedla Jane Bucklandová, Attwoodova dcera.

„Dělali mu snad všechny testy na světě, ale nemohli přijít na to, co mu vlastně je,” řekla Bucklandová.

Posmrtné testy následně prokázaly přítomnost nového koronaviru v těle zesnulého muže, což se dozvěděla jeho dcera minulý týden. Její otec přitom před nákazou necestoval do zahraničí, virus si tedy nepřivezl z jiné země.

Otec by se chránil, tvrdí dcera

„Ten virus byl v naší zemi mnohem dřív, než se říká. Čína to od počátku tajila. Kolik lidských životů vyhaslo zbytečně? Kdyby od počátku řekli, co se děje, nemuselo to být takové. Můj otec byl starý a měl zdravotní problémy, takže by se určitě snažil chránit,” myslí si Bucklandová.

Británie hlásí prudký nárůst počtu nakažených

Koronavirus

„Je to podstatný vývoj situace, protože to dokládá, že přenos viru probíhal ve Velké Británii dřív, než se předpokládalo,” citoval Daily Mail Paula Huntera, profesora medicíny z University of East Anglia.

Britská vláda prostřednictvím mluvčí ale komunitní přenos v lednu zatím nepotvrdila: „Každá smrt je tragédií, ale neexistují žádné důkazy, že se virus šířil ve Velké Británii už v lednu letošního roku. Jednali jsme rychle a učinili kroky, které byly v našich silách, abychom ochránili zdravotníky a zachránili životy obyvatel.”

Reklama

Výběr článků

Načítám