Hlavní obsah

Každý desátý Čech vysadil kvůli koronaviru léky

Právo, Jan Martinek

Během koronavirové pandemie se obyvatelům ČR doporučovalo navštěvovat lékaře co nejméně, a většina lidí to dodržela. Místo fyzické návštěvy v ordinaci konzultovali zdravotní problémy telefonicky nebo i virtuálně. Zároveň ale mnoho z nich přestalo brát předepsané léky, a to bez konzultace s lékařem. Ohrozili tak své zdraví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle průzkumu, který si nechala vypracovat Česká asociace farmaceutického průmyslu (ČAFF), medikaci v karanténě svévolně změnil každý desátý Čech, který má předepsaný aspoň jeden lék. Praktičtí lékaři přitom dnes vypisují recepty především elektronicky a přes SMS zprávu, fyzická návštěva ordinace tak není nezbytná.

„Každá změna v dávkování u léků na předpis nebo jejich úplné vysazení bez konzultace s lékařem představuje pro člověka riziko. Situace, kterou koronavirová krize přinesla, je mimořádná, je potřeba se z počátečního období poučit a zajistit, aby nedocházelo k samovolné změně předpisové medikace ani v takovýchto vypjatých situacích,“ řekl ředitel ČAFF Martin Mátl.

Nevysazujte kvůli koronaviru léky na tlak, varuje SÚKL

Koronavirus

Z průzkumu dále vyplynulo, že 15 procent respondentů nešlo k lékaři, protože se báli nákazy koronavirem.

Přes čtyřicet procent dotázaných nepovažovalo návštěvu v této době za nezbytnou, v 37 % návštěvu zrušil sám lékař. Více než polovina respondentů uvedla, že doplnění zásob chybějících léků na předpis řešila pomocí elektronického receptu.

„Pokud bylo možné návštěvu lékaře odložit, tak jsme pacientům vyhověli nebo jsme návštěvu sami zrušili, či přeložili. I přesto trváme na tom, aby se lidé i v době pandemie nebáli v případě závažných akutních potíží lékaře po telefonickém objednání navštívit,“ řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

„I v ostatních případech je třeba s ním svůj zdravotní stav konzultovat alespoň po telefonu. To se týká i situace, kdy je nutné vydání léků na předpis nebo doporučení koupě volně prodejných léků,“ řekl také.

Pacienti se podle něj nemusí bát svého lékaře navštívit. „Všechna zdravotnická zařízení, ať už samostatné ordinace nebo polikliniky a nemocnice, postupují dle přísných hygienických předpisů. Riziko nákazy je zde sníženo na úplné minimum,“ upozornil Šonka.

Současný stav je náročný i pro lékárníky, ani jim ale nechybí humor

Styl

Vysadil i léky na HIV

Některé léky, zejména které pomáhají vážně nemocným pacientům, ale nejdou elektronicky předepsat. To se týká například medikamentů, které pomáhají pacientům nakaženým virem HIV. Právu se pod podmínkou anonymity ozval pacient, který s vyzvednutím životně důležitého léku v pražské nemocnici Bulovka z obav z nákazy koronavirem otálel, a léky potlačující smrtící virus na několik dní vysadil.

Česká společnost pro pomoc AIDS už začátkem dubna umístila na své stránky tabulku, kde všude se dají léky po telefonické dohodě vyzvednout. Apelovala přitom na pacienty s HIV, aby v žádném případě léky nevysazovali.

Anketa

Vysadili jste kvůli tomu, že jste nešli k lékaři, své léky?
Ano
9,2 %
Ne
90,8 %
Celkem hlasovalo 1796 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám