Hlavní obsah

Každý den volejte osamělým prarodičům, jsou nejohroženější

Právo, Stáňa Seďová

Miloslav Ludvík, ředitel pražské Fakultní nemocnice Motol, současný vývoj v šíření koronaviru považuje za alarmující především pro staré lidi, kteří žijí často sami. Napadne-li vir osamělé seniory, může to mít tragické následky, protože jim nikdo nepřivolá pomoc. Ohroženou skupinou je pětina národa, přes dva miliony obyvatel Česka nad 65 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Každý den volejte starým rodičům a prarodičům, budou-li dušní, volejte lékaře nebo rovnou záchranku,“ žádá Ludvík.

„V současné době odchází mnoho lidí do karantény. I když bude doma čím dál více lidí, apeluji na ně, aby nezapomněli na své rodiče, prarodiče. Všímali si starších sousedů a známých lidí nad šedesát let,“ apeluje ředitel FN Motol.

U lidí nad 80 let je úmrtnost až čtrnáctiprocentní. To jsou ti nejohroženější
Miloslav Ludvík, ředitel FN Motol

Jak se ukazuje, šíření viru stoupá kolem šedesátého roku, kulminuje u lidí nad 80 let. Tam je úmrtnost až čtrnáctiprocentní. To jsou ti nejohroženější, pokud jde o průběh nemoci. Potvrzuje to statistika dostupná ZDE.

Seniorům hrozí tragické následky

Jakmile se osamělí senioři skutečně nakazí koronavirem, může to mít v jejich případě tragické následky, už jen proto, že o tom nebude nikdo vědět a oni sami nedokážou situaci správně vyhodnotit.

„Může to končit těžkými zápaly plic, pneumonií,“ upozorňuje Ludvík.

Každý by si měl v tuto dobu najít chvilku a každý den zavolat starším rodičům či prarodičům, aby se nic takového nestalo.

Koronavirus poprvé přivezl lyžař z Rakouska, hlásí hygienici z Pardubic

Koronavirus

„Já sám mám 83letou matku. Každý den jí budu volat a kontrolovat, jak se cítí. Jestli není dušná. Postěžuje-li si na to někdo, nebojte se reagovat. Volat lékaři nebo rovnou sanitku a do nemocnice,“ řekl redakci Práva Ludvík.

„Dušnost je jedna z významných projevů nemoci Covid-19, pak teplota. Doporučil bych nastudovat popis na stránkách ministerstva zdravotnictví, jak projevy nemoci vypadají,“ dodal.

Přenos a projevy Covid-19
Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu. Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem. Inkubační doba je týden až čtrnáct dní. Po týdnu od nakažení se nemoc projeví: vysokými horečkami, které neustupují, dušností, kašlem, bolestmi kloubů a svalů.

„Problém je, že tento vir je neprozkoumaný. Platí, že snad žádné dítě do devíti let nakažené koronavirem nezemřelo a do osmnácti let je úmrtnost v řádu setin procent. Na druhou stranu nikdo neví, co tato nemoc udělá s oslabeným dítětem. Po transplantaci, těžké autonehodě nebo onkologicky nemocnému dítku,“ říká Ludvík s tím, že proto motolská nemocnice omezuje i návštěvy na dětském oddělení. „Ke každému případu přistupujeme individuálně. Ale nedobrým zvykem u nás je, že na návštěvu přijde za jedním dětským pacientem i deset lidí, včetně babiček, dědů, v rámci výletu do Prahy. To je velmi nebezpečné a musíme rizika minimalizovat,“ řekl Právu ředitel FN Motol.

I v České republice se už potvrdila nákaza koronavirem u tří dětí, jednoho dvouletého a dvou dvanáctiletých.

Reklama

Výběr článků

Načítám