Hlavní obsah

Jedenáct zoo se bouří a chce otevřít dřív

Právo, lž, paf, kal, ib, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projít se venkovním areálem zoologických zahrad v Česku bude možné až od 25. května. Proti tomu protestuje 11 českých zoologických zahrad. Vstupné je jedním z výrazných zdrojů jejich financování.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vláda otevření zoo zařadila až do jedné z posledních fází harmonogramu rozvolňování krizových opatření. Ředitelé zahrad v otevřeném dopise vládě upozornili, že na zoo lze z epidemiologického hlediska nahlížet stejně jako na veřejný park. „Dostáváme se do období, kdy běžně návštěvnost v našich zahradách stoupá. Každý další týden, v němž budeme bez návštěvníků, bude znát,“ míní ředitel liberecké zoo David Nejedlo.

„Když pokladnu nenaplníme, nebudeme schopni naplňovat naši činnost, počínaje ochranou přírody, vzděláváním. Když vyděláme, naši zřizovatelé budou mít větší prostor směrovat finance do jiných oblastí včetně charity, sociální oblasti, zdravotnictví,“ vysvětlil Nejedlo. Ztráty na tržbách se v českých zoo pouze za březen a duben pohybují okolo sta milionů korun. Přitom náklady na provoz lze redukovat jen minimálně.

Ohrožené druhy

„Zaměstnanci se musejí o zvířata starat a udržet tak chovy často kriticky ohrožených druhů, balancujících na prahu vyhubení. Jejich přežití mnohdy závisí právě na chovech v lidské péči,“ shodují se ředitelé zoo z Liberce, Zlína, Dvora Králové, Ostravy, Olomouce, Brna, Jihlavy, Vyškova, Hodonína, Hluboké a Děčína, kteří poukázali i na praxi v zahraničí.

Kontroverzní thajská zoo nechala jezdit na kole šimpanze v roušce a stříkat dezinfekci

Koktejl

„Podle informací našich kolegů od 3. května otevírají například zoologické zahrady v Německu včetně Lipska, Kolína nad Rýnem nebo Drážďan,“ dodala mluvčí Safari Parku ve Dvoře Králové Markéta Grúňová. Podle ředitele královédvorské zoo Přemysla Rabase přijde zařízení jen za březen a duben o asi 10 milionů korun. Uzavření zahrady i v květnu by tuto částku zdvojnásobilo.

„Odložili jsme neurgentní opravy, jako výměnu průhledné střechy pavilonu Madagaskar a tropický les, nebo plánované navýšení platů zaměstnanců,“ připomenul Rabas.

„Zoologické zahrady se zcela jistě mohly otevřít dřív i vzhledem k tomu, že mohou omezit počet návštěvníků. My jsme schopni pustit do areálu za hodinu například pouze sto návštěvníků. Vstupenky můžeme prodávat v předprodeji, takže by tu žádné fronty u pokladen nevznikaly,“ řekl ředitel zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou Vladimír Pokorný.

„Každý den uzavření zahrady pro nás představuje nemalé finanční ztráty. Chápu, že přednější je zdraví lidí. Pokud však vývoj situace bude natolik příznivý a současně nebudeme podstupovat zvýšené riziko, dřívější otevření zoo podpořím,“ řekl Právu ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň.

Zoo se kvůli koronaviru uzavřela a pandy se po 10 letech konečně spářily

Koktejl

Jarní měsíce, otevření sezony, Velikonoce či příznivé počasí, to vše podle něj znamená pro zoo zásadní návštěvnost. „O tu ale zahrada letos přišla. Loni olomouckou zoo zasáhl nezvaný host v podobě vichřice Eberhard, který si vyžádal škody ve výši zhruba 10 mil. korun. Letošní zásah pandemie přináší ztráty zhruba podobné,“ doplnil ředitel olomoucké zoo.

Pražská zoo je s termínem otevření víceméně smířená. Podle ředitele Miroslava Bobka jsou 25. květen, respektive 8. červen rozumnými termíny, i když přiznává, že ztráty se budou pohybovat v desítkách milionů korun.

Ztráta 60 milionů

„Naše ekonomické ztráty pravděpodobně dosáhnou 60 milionů korun. A zavřená zoo je neuvěřitelně smutná. Přesto nenaléháme na dřívější než naplánované otevření. Zdraví a životy jsou přednější,“ myslí si Bobek, který ale uznává, že zejména pro některé menší zoo může být nynější situace likvidační.

Pandemie v královodvorské zoo zbrzdila ochranářské programy

Domácí

Zoologické zahrady nemají obavu ani o bezpečnost zvířat. „Nebylo prokázáno, že by zvířata tento virus ohrožoval. Ale bojíme se o zaměstnance, proto řešíme, aby bylo postaráno o zvířata, kdyby se tu nemoc vyskytla,“ dodal David Nejedlo z liberecké zoo. Plzeňská zoo by sice uvítala dřívější termín otevření, ale rozhodnutí vlády respektuje. „Na příjmech ze vstupného ztrácíme v průměru tři sta tisíc denně,“ řekl Právu mluvčí zoo Martin Vobruba.

O statisíce korun přichází každý měsíc také Zoo Tábor. Ztráty prohlubuje i fakt, že kromě příjmů ze vstupného a prodeje suvenýrů přišla zoologická zahrada také o příjmy ze speciálních programů pro návštěvníky. Jediným zdrojem peněz jsou nyní příjmy ze sponzoringu zvířat. „Pomáhají nám financovat nejen krmení pro zvířata, ale také pravidelnou veterinární péči,“ řekl Evžen Korec, ředitel Zoo Tábor.

Reklama

Výběr článků

Načítám