Hlavní obsah

Jablonec: polovina strážníků v karanténě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen pracovníci a klienti sociálních zařízení, ale i zaměstnanci velkých firem, sportovních zařízení, strážníci či soudci. Ti všichni byli v posledních dnech po celém Česku pozitivně testovaní na onemocnění covid-19. Nákaza připravila např. Jablonec nad Nisou téměř o polovinu strážníků.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

U šesti z nich nemoc potvrdily testy a dalších 15 lidí muselo do karantény. Městská policie přitom zaměstnává zhruba 50 lidí, z toho čtyři jsou civilní pracovníci.

Strážníci musí ve službě nosit roušky a odevzdávat uniformy na takzvanou ionizaci
Roman Šípek, městská policie Jablonec<br />

Podle svého ředitele Romana Šípka ale městská policie zvládá nadále řešit oznámení na lince 156 a vykonávat hlídkovou činnost: „Strážníci musí ve službě nosit roušky a odevzdávat uniformy na takzvanou ionizaci. Ta probíhá i uvnitř budovy, v níž sídlíme, i v našich autech.“

Nakažení strážníci byli podle něj v kontaktu i s veřejností. „Tyto kontakty by se daly označit jako úzké čili nutné k testování,“ dodal šéf strážníků.

Onemocnění způsobené koronaviry zacloumalo v Jablonci i s další městskou organizací, se společností Sport, která provozuje jablonecký plavecký bazén. Ten je od pátku minulého týdne zavřený.

Koronavirem se nakazil člen Hradní stráže. Další jdou do karantény

Koronavirus

Testy tu totiž nákazu odhalily u dvou zaměstnanců pracujících v bazénu a jejich osm kolegů muselo do karantény. Do práce by se mohli začít vracet po 31. červenci, musí ale mít negativní testy. „V takovém případě bychom mohli bazén veřejnosti zpřístupnit od 4. srpna,“ řekl jednatel společnost Sport Jan Ullmann.

V Libereckém kraji bylo v úterý po poledni 119 nemocných s covidem-19.

Kulturní akce nezruší

Největší ohnisko nákazy koronavirem v Jihočeském kraji je na Prachaticku, kde hygienici zaznamenali na ubytovně pro zahraniční pracovníky jedné z firem 20 případů. 300 dalších zaměstnanců tam budou testovat ve středu a ve čtvrtek.

„Na Prachaticku platí od úterý zákaz návštěv v nemocnicích a domovech pro seniory a od středy budou obyvatelé i návštěvníci v tomto okrese povinně používat roušky ve všech vnitřních prostorách i ve veřejné dopravě,“ řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

V celém Jihočeském kraji budou od středy povinné roušky v nemocnicích, domovech pro seniory i na úřadech. Hejtmanství obyvatelům kraje doporučuje, aby začali roušky nosit i ve všech vnitřních prostorách.

Koronavirus poškozuje i srdce pacientů s lehkým průběhem nemoci

Evropa

Roušky se vracejí od zítřka i na Vysočinu – hygienici nařídili povinnost zakrytí dýchacích cest ve všech zdravotnických a sociálních zařízeních. Podle hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD) se nicméně doporučuje dobrovolné nošení roušek i v dalších uzavřených prostorách.

Pro Jihlavsko a Telčsko zůstává v platnosti přísnější nařízení ze 14. července. Povinnost roušek se tu od té doby vztahuje i na obchody, městskou hromadnou dopravu či hromadné veřejné akce, ať už jsou uvnitř, nebo venku. Nařízení platí i na těch místech, kde lidé nejsou schopni dodržovat minimálně 1,5metrovou vzájemnou vzdálenost.

Jak uvedl mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk, krizový štáb města Jihlavy v pondělí s hygieniky diskutoval možnost zrušení naplánovaných letních akcí. „Hygienici se domnívají, že pro jejich rušení zatím není důvod za předpokladu, že počet návštěvníků venku jednorázově nepřesáhne tisíc osob a na akcích budou lidé nosit roušky,“ uvedl mluvčí.

Prohlášení o bezinfekčnosti

Mezi nemocnými je na Vysočině od minulého týdne i 57 lidí z jihlavského Alzheimercentra, jde o 40 klientů tohoto domova se zvláštním režimem a 17 zaměstnanců. V úterý zemřel už druhý senior tohoto centra. Kraj zařízení věnuje ochranné pomůcky za 100 tisíc korun. Nakazilo se i několik zaměstnanců firmy Bosch Diesel nebo několik lidí v Pacově.

Uvažujeme o plošném zákazu návštěv ve všech krajských domovech pro seniory
Vladimír Derner, náměstek hejtmana

Koronavirem se nakazila pětice ošetřovatelek Domova důchodců v Černožicích u Hradce Králové. Kovidem neonemocněl žádný ze stovky klientů domova, kteří patří do nejrizikovější skupiny. Po zkušenosti z Černožic a s přihlédnutím k situaci v Česku Královéhradecký kraj zpřísní opatření proti šíření nákazy.

Nákaza u soudu

„Uvažujeme o plošném zákazu návštěv ve všech krajských domovech pro seniory,“ potvrdil Právu náměstek královéhradeckého hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL). Hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) navrhuje zavést v krajských zdravotnických a sociálních institucích povinnost vyplnit po návratu z dovolené čestné prohlášení o bezinfekčnosti.

Přehledně: Co budou znamenat barvy v chystaném semaforu

Koronavirus

Nakažena je i jedna pracovnice Domu sociálních služeb ve Slatiňanech na Pardubicku. V karanténě je 18 klientů, musí absolvovat testy na koronavirus, uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD) na facebooku. U dvou zaměstnanců Krajského soudu v Ostravě zjistili hygienici pozitivní výsledek testu na přítomnost koronaviru.

Oba nakažení se podle informací Práva cítí dobře. Dalších dvanáct zaměstnanců, kteří s nimi přicházeli do užšího pracovního kontaktu, skončilo v karanténě.

„Mohu potvrdit, že v karanténě skončil celý jeden odvolací civilní senát, takže se muselo odvolat jedno čtvrteční jednání. Provoz soudu ale jinak není výrazněji omezen,“ řekl Právu místopředseda krajského soudu Igor Krajdl.

Soudce, jemuž vyšel pozitivní výsledek, se podle Krajdla cítí dobře, měl jen lehčí příznaky. „Administrativní pracovník, u kterého vyšel pozitivní test, žádné příznaky neměl,“ řekl soudce. U dvanácti zaměstnanců, již skončili v karanténě, vyšlo šest negativních testů. Na výsledky testů dalších šesti se stále čeká.

Reklama

Výběr článků

Načítám