Hlavní obsah

I solidarita má své meze. Babišovi se nezamlouvá záchranný program EU

Premiérovi Andreji Babišovi (ANO) se nezamlouvá záměr Francie a Německa, aby peníze z celoevropského záchranného programu po pandemii koronaviru o objemu 500 miliard eur (13,8 bilionu korun) čerpaly přednostně nejpostiženější země. Babiš to v úterý řekl po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a premiéry zemí visegrádské čtyřky.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„I ta solidarita má určité meze,” řekl Babiš, podle něhož by hrozil případ, že by ČR, která stav dobře zvládla a má „skvělé veřejné finance”, na situaci doplatila. Jiné země podle něj „nebyly tak odpovědné”.

Česko podle Babiše vyšlo z pandemie dobře, protože na ni dokázalo rychle zareagovat. „Bylo by nespravedlivé, kdybychom kvůli tomu, že jsme byli úspěšní, byli penalizováni,” řekl premiér. Vadí mu i to, že by si peníze měla půjčit EU jako celek, protože podle něj není vyřešena otázka ručení za půjčku a Česko by nemělo doplácet na to, že na rozdíl od jiných zemí je po jeho dluhopisech poptávka. Podle Babiše se v EU povede o francouzsko-německém návrhu ještě tvrdá debata.

Babiš preferuje dotace, ne půjčky

Merkelová s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v pondělí oznámili záměr vytvořit evropský program na hospodářskou obnovu po krizi způsobené koronavirem. Podporu z fondu mají dostávat země a sektory nejhůře postižené pandemií. Na vzniku fondu se musí dohodnout všechny země sedmadvacítky.

Babiš: S Hamáčkem to funguje dobře, zklamala mě Maláčová

Koronavirus

Peníze, které si EU má svým jménem půjčit na finančních trzích a které pak bude splácet v horizontu několika desítek let, podle Berlína a Paříže zlepší konkurenceschopnost evropského hospodářství a podpoří mimo jiné investice do digitalizace a ekologie. Právě k modernizaci v těchto dvou oblastech se společné prohlášení výslovně hlásí.

Babiš řekl, že by považoval za logické, kdyby si EU půjčila jen tolik, o kolik se propadnou příjmy do víceletého finančního rámce Unie kvůli propadu HDP jednotlivých členských států. Odhadl to na 110 miliard eur. Zdůraznil také, že peníze z fondu by se měly poskytovat formou dotací. O půjčky se podle něj mohou ucházet jednotlivé členské státy na finančních trzích podle toho, jak investoři hodnotí stabilitu jejich ekonomiky a veřejných financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám