Hlavní obsah

Děti kvůli epidemii přijdou i o kroužky

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po škole hned domů. Přestože vláda nakonec nezrušila výuku na 2. stupni a na prvních stupních se pokračuje beze změn, zákaz školních kroužků ochudí děti i o část vzdělávacích podnětů. Kromě toho se na dva týdny ruší i školní kluby a starší žáci mají hned po obědě chodit domů. Zachovány budou jen družiny pro ty nejmladší školáky.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Řada škol pojímá odpolední programy jako neformální vzdělávání, které děti obohacují, ale podle vlastního výběru a zábavnou formou. „Pro školku a žáky 1. a 2. tříd jsme měli kroužky angličtiny, pro starší rovněž jazykové kroužky, ale i přírodovědné, matematické a sportovní,“ popsal Právu ředitel ZŠ a MŠ Milotice na Hodonínsku Anton Ivánek.

Jeho škola letos s kroužky ani nezačala, protože v rámci předběžných opatření se vedení rozhodlo, že právě uzavřením kroužků zamezí promíchávání různých skupin žáků.

Přehledně: Co všechno se zpřísní

Koronavirus

„Ty děti přišly o hodně,“ domnívá se. „Už kvůli tomu, že odsud z Milotic je nejbližší dům dětí a mládeže v Hodoníně a další v Kyjově, kam by musely dojíždět. My jsme jim to poskytovali v rámci školy,“ vysvětlil.

Střídání tříd, delší prázdniny

Také ředitel ZŠ Pečky na Kolínsku Luboš Zajíc má za to, že bez kroužků bude vzdělávací servis pro děti ochuzen. „Určitě jsou kroužky pro děti zajímavé, je to možnost, jak rozvíjet schopnosti i mimo výuku. Do systému to rozhodně patří, ale teď to nejde,“ sdělil Právu.

Oblíbená byla například robotika. Kroužky jsou zakázány už od pátku coby volnočasová aktivita, a to napříč ročníky. Ostatní opatření začínají platit od pondělí a týkají se zejména 2. stupňů základních škol.

Od pondělí na dva týdny se budou žáci 2. stupně základních škol střídat v pravidelné docházce a distanční výuce. V týdenních intervalech se budou točit celé třídy.

Zavírají se i ZUŠ. Individuální výuka však u nich bude možná

Věda a školy

Středním školám, vyšším odborným, konzervatořím a jazykovým školám s právem státní zkoušky se čtrnáctidenní odstávka, která začala už tento týden v pondělí, prodlouží o týden, navíc bude platit celostátně.

Následovat budou v celé republice týdenní prázdniny kolem státního svátku, takže žáci a studenti budou doma od soboty 24. října do neděle 1. listopadu.

Plošně bude platit distanční výuka pro vysoké školy. Základní umělecké školy dostaly výjimku pro individuální výuku.

V následujících dvou týdnech budou mít střední a vyšší odborné školy v distančním režimu výjimku pro praktickou výuku, na kterou se budou studenti dostavovat osobně. Další výjimka se týká účasti na praktické výuce a praxi studentů lékařských programů.

Třídy na střídačku? Učitelé to zvládnou téměř jako běžnou výuku, míní šéf Asociace ZŠ

Domácí

Základní umělecké školy budou mít nově povoleny individuální hodiny za přítomnosti maximálně dvou osob.

Nová opatření se nikterak netýkají 1. stupně základních škol, jejich družin a mateřinek. Také u nižších ročníků víceletých gymnázií bude nadále fungovat prezenční výuka.

Nová opatření mají snížit virovou nálož ve školách. Minulý týden bylo ve školách zaznamenáno 1680 nakažených pedagogů. Pozitivně testovaných bylo přes 8200 žáků a studentů. Na Univerzitě Karlově se covid rozšířil mezi zahraničními studenty, v současnosti ho má 110 z 800 cizinců. Nyní se drží v izolaci na kolejích.

Děti pořád na telefonu? Díky těmto aplikacím se při hraní budou i učit

Mobil

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám