Hlavní obsah

Čína drží virus na uzdě a plánuje už příštích 15 let

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

V Pekingu začalo v pondělí jednání Ústředního výboru Komunistické strany Číny, na němž se rozhodne o pětiletce na období 2021 až 2025. Novinkou je, že výbor tentokrát připraví i politickou a ekonomickou vizi budoucnosti země na 15 let dopředu.

Foto: Aly Song, Reuters

Žena s rouškou na ulici v Šanghaji míjí propagandistický plakát s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem

Článek

Dvousetčlenný orgán, kterému předsedá prezident Si Ťin-pching, bude o 14. pětiletce jednat až do čtvrtka a do té chvíle se nedá očekávat žádné oficiální oznámení.

Jisté je jen to, že součástí diskuse bude i dlouholetá strategie do roku 2035, který si Si stanovil jako termín pro „zásadní dosažení socialistické modernizace”. Tento milník se pak má stát odrazovým můstkem pro to, aby se z Číny do roku 2049 stala „moderní socialistická země”.

Západ se nadále potýká s nejistotou

Zatímco se tak západní země potýkají s druhou vlnou koronavirové nákazy a nikdo neví, jak bude za týden, Čína, která oficiálně zaznamenává nové případy infekce v řádu pouhých několika desítek denně, chystá plány do půlky století.

Čínská ekonomika se zotavuje, ve čtvrtletí rostla skoro o pět procent

Ekonomika

Srovnání s USA je zarážející: zatímco vítěz nadcházejících prezidentských voleb bude muset v roce 2021 počítat s „masivním úsilím o oživení ekonomiky”, Peking už na tom pracuje nyní, podotkl Richard McGregor z Lowyho institutu v Sydney, který analyzuje mezinárodní situaci z australské perspektivy.

„Ve srovnání s USA a Evropou má Čína v této chvíli naprosto fantastickou základnu, na níž může stavět, protože má covid-19 pod kontrolou. To jí dává obrovskou výhodu,” podotkl podle stanice CNN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám