Hlavní obsah

Od pondělí se budou testovat i lidé bez příznaků, pokud byli v kontaktu s nakaženými

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chytrá karanténa se od pondělí rozšíří do všech krajů, půjde hlavně o řízení testování, oslovování kontaktů a předávání informací. Vyplývá to z mimořádného opatření, které v neděli večer zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na webu. Nově se budou testovat na koronavirus i lidé, kteří sice nemají příznaky, ale přišli do kontaktu s nakaženými.

Foto: Petr Horník, Právo

Odběrné místo na zjištění nákazy Covid-19 v areálu nemocnice Na Bulovce.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví mimořádným opatřením nařídilo všem krajům a hlavnímu městu Praze, aby zabezpečily koordinaci činností krajských hygienických stanic, záchranek, zdravotníků, kteří zajišťují odběry vzorků, mobilních týmů a armády.

Všechny tyto složky také musejí předávat informace Centrálnímu řídícímu týmu.

Prymula: Roušky budeme nosit měsíce

Koronavirus

„Celkově tento mechanismus pozitivně přispěje k urychlení činností zabezpečujících testování populace a rychlejší způsob vyhodnocování vzorků a identifikace infikovaných v rámci populace ČR,” uvedlo v dokumentu ministerstvo. Neprodlená realizace opatření je podle něj nezbytná pro adekvátní a rychlé zhodnocení rizika vzhledem k současné epidemiologické situaci.

Chytrá karanténa se spustí naplno 1. května, nově se testuje i v Praze

Domácí

„Kontaktování osob s ohledem na mimořádná opatření MZ bude probíhat i prostřednictvím studentů lékařských fakult, kteří posilují příslušné krajské hygienické stanice včetně Tracking Call Center,” uvádí dokument.

Nově budou hygienici posílat na testy nejen lidi s příznaky nemoci covid-19, ale i bez nich, pokud byli s někým nemocným v kontaktu. Budou mířit na dosavadní odběrová místa, nebo za nimi přijede odběrový tým zdravotnické záchranné služby nebo armády. Místa musí počet odběrů evidovat dvakrát denně prostřednictvím webové aplikace. Laboratoře pak nesmí přijímat vzorky, které nebudou schopné vyhodnotit do 48 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám