Hlavní obsah

Česko objednalo 14 200 balení léku od Eli Lilly

Právo, Jan Martinek, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvních 500 balení protilátkového léku Bamlanivimab americké firmy Eli Lilly dorazí do pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice do dvou týdnů. Celkově má v příštích měsících přijít 14 200 balení přípravku proti covidu. Nemocnice jej bude distribuovat do dalších zdravotnických zařízení.

Foto: Mike Blake, Reuters

Kancelář farmaceutické firmy Eli Lilly v americkém San Diegu

Článek

Podávat se bude zejména pacientům, kteří mají jiné vážné nemoci a těžký průběh covidu-19 je smrtelně ohrožuje.

„Lék Bamlanivimab dostaneme. Ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví došlo již i k podpisu smlouvy o jeho zakoupení a v dohledné době bychom lék měli obdržet. V první fázi by se mělo jednat přibližně o 500 dávek léku a v následujících měsících bude postupně docházet k navýšení dodávek,“ řekl Právu mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Nutný písemný souhlas

„Lék bude nejdříve centrálně distribuován do lékárny naší fakultní Thomayerovy nemocnice. O způsobu jeho další distribuce do ostatních zdravotnických zařízení budeme teprve jednat, a to podle zájmu, který bude vycházet z indikačních kritérií, které vytvořila odborná skupina při ministerstvu zdravotnictví,“ dodal Sulek.

Prymula: Lék od Eli Lilly je průlom

Domácí

Podle doporučení ministerstva zdravotnictví by měl lék být podáván pacientům s covidem-19, jejichž stav zatím není vážný, ale existuje u nich riziko zhoršení průběhu.

Eli Lilly & Co je nadnárodní farmaceutická společnost se sídlem v americkém Indianapolis. Své zastoupení má ve 125 zemích světa a její roční obrat činí přes 23 miliard dolarů. Její výzkumná a vývojová centra jsou v devíti zemích, ve více než 60 provádí klinické studie. Od roku 1992 má zastoupení i v České republice. Zřejmě nejznámějším produktem firmy je antidepresivum Prozac.

Je určen zejména pacientům po transplantacích orgánů, pacientům na dialýze, onkologicky nemocným, lidem s onemocněním cév či pacientům s chronickou obstrukční plicní nemocí a plicní hypertenzí. Lék by měl snížit riziko těžkého průběhu až o 80 procent.

Lék budou moci podávat pouze nemocnice s lůžkovým zařízením a urgentním příjmem, podávat se bude prostřednictvím infuze. Pacient musí být poté asi hodinu sledován a musí rovněž písemně souhlasit, že dostane neregistrovaný lék. Podle zákona pak výrobce ani zdravotník nenese odpovědnost za možné vedlejší účinky léku.

Německo jako první země v EU nasadí protilátkové léky na covid

Koronavirus

Použití léku Bamlanivimab pro ministerstvo schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv

(SÚKL). „Toxikologický profil bamlanivimabu je příznivý a bezpečnost je dostatečná k umožnění mimořádného použití,“ uvedl úřad.

Na jihoafrickou mutaci nefunguje 

Lék na bázi monoklonárních protilátek by měl zabírat i na mutace koronaviru, kromě jihoafrické. „Některé studie ukázaly, že u jihoafrické mutace jeho dopad není velký,“ upozornil pro Právo premiérův poradce Roman Prymula. Jihoafrická mutace se zatím v ČR neobjevila, šíří se ale už v Tyrolsku.

Léky na covid dorazí do Česka už v únoru

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví už v pondělí doporučilo kromě bamlanivimabu i použití a distribuci protilátkového léku americké společnosti Regeneron. „Z diskuse klinické skupiny vyplynulo, že tyto léky představují velmi slibnou variantu pro léčení těchto pacientů, což potvrzují také zkušenosti ze zahraničí,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Jako první v EU nasadilo bamlanivimab Německo, nasazen by měl tak být v USA, Kanadě a v Maďarsku. Lék od Regeneronu experimentálně používají američtí lékaři, dostával jej i bývalý prezident USA Donald Trump.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám