Hlavní obsah

Léky na covid dorazí do Česka už v únoru

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva americké léky, které chrání před těžkým průběhem covidu-19, dostaly v pondělí v ČR zelenou a brzy by se aspoň jeden z nich měl objevit v nemocnicích. Resort zdravotnictví v pondělí doporučil distribuci, výdej a používání dvou léků, REGEN-COV2 společnosti Regeneron a Bamlan od firmy Eli Lilly v nouzovém režimu. Prvních 500 dávek Bamlanu by se do Česka mělo dostat ještě v únoru.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle premiérova poradce Romana Prymuly by lék Bamlan firmy Eli Lilly měla nakoupit pražská Thomayerova nemocnice a následně jej distribuovat do dalších zařízení. Informaci, že lék nemocnice koupí, potvrdil Právu i premiér Babiš. „Ano, 500 dávek,“ napsal.

Německo jako první země v EU nasadí protilátkové léky na covid

Koronavirus

Česko tak následuje Německo, které si pořídilo 200 tisíc dávek léku od Regeneronu za v přepočtu deset miliard korun a nasadilo ho jako první v EU.

„Léčivé látky kasirivimab/imdevimab a bamlavinimab by se používaly v léčbě pacientů s onemocněním covid-19, u kterých je vysoké riziko těžkého průběhu,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Jedná se například o pacienty po transplantacích,“ dodal Blatný.

„Z diskuse klinické skupiny vyplynulo, že tyto léky představují velmi slibnou variantu pro léčení těchto pacientů, což potvrzují také zkušenosti ze zahraničí. Zahájili jsme proto kroky, které je umožní používat, přestože se jedná o dosud neregistrované léčivé přípravky,“ dodal.

Přehled léků, které by mohly fungovat v boji s Covid-19

Koronavirus

Jeho úřad použití léků umožnil na základě zákona o léčivech. Ten povoluje distribuci, výdej a používání neregistrovaného léčiva s ohledem na potvrzené šíření infekčního onemocnění, což v případě pandemie covidu platí. Přípravky musí jako konečná instituce schválit Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), což se už také stalo.

Dodavatelé by mohli dodávat léky přímo do nemocnic, ministerstvo nepředpokládá jejich centrální nákup. Podobně se do ČR už loni dostal neregistrovaný lék remdesivir, který pomáhá pacientům s těžkým průběhem.

Po covidu trápí až pětinu lidí nespavost a deprese

Domácí

O protilátkové léky mají zájem všechny větší nemocnice. „Účastním se řady jednání a připravuje se spektrum pacientů, kterým bude vhodné tento lék nasadit. Jsou to například pacienti s jinými vážnými nemocemi či s poruchou imunity. Doporučení se udělá na základě specifických znaků ve velmi brzké době,“ řekla Právu primářka infekčního oddělení Nemocnice na Bulovce Hana Roháčová.

„Samozřejmě o tyto léky zájem máme. Předpokládám, že je budeme podávat hlavně pacientům s imunitními problémy,“ sdělil Právu ředitel nemocnice Motol Miloslav Ludvík. Lék na bázi protilátek vyvíjí i český parazitologický ústav Akademie věd ČR ve spolupráci se švýcarskými vědci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám