Hlavní obsah

Byla by vyšší úmrtnost starších přijatelná? ptal se hlavní švédský epidemiolog

Právo, Novinky, mcm, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přístup Švédska k nemoci covid-19 se stal znovu terčem kritik po zveřejnění e-mailů hlavního epidemiologa země Anderse Tegnella. Ten se v nich podle listu The Guardian ptal, zda by vyšší úmrtnost mezi staršími lidmi mohla být přijatelná, pokud by to vedlo k rychlejšímu dosažení kolektivní imunity.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédský hlavní epidemiolog Anders Tegnell

Článek

Tegnell nyní ujišťuje, že cílem vlády nebylo dosažení kolektivní imunity, ale zpomalení epidemie tak, aby si s ní zdravotnické služby dokázaly poradit.

Maily, které získali švédští novináři, ale ukazují, že v polovině března Tegnell diskutoval o kolektivní imunitě jako o cíli. Tedy krátce poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) označila covid-19 za pandemii.

Spoléhat se na roušky je nebezpečné, tvrdí švédský epidemiolog

Koronavirus

Svým partnerům ve Finsku a Švédsku předal mail od lékaře, který navrhoval, aby se zdravým lidem umožnila dobrovolná nákaza. „Jedním z bodů by bylo nechat školy otevřené, aby se rychleji dosáhlo stádní imunity,“ napsal Tegnell. Z Finska mu sdělili, že jsou proti, protože „v průběhu času děti šíří infekci“.

Sto tisíc denně. Epidemiolog Bílého domu Fauci má pro USA černý scénář

Amerika

Podle finského modelování by uzavření škol omezilo šíření covidu-19 mezi staršími lidmi o desetinu. „Mohlo by 10 procent stát za to?“ odvětil Tegnell.

Švédové sice na jaře například zastavili fotbalovou a hokejovou ligu a uzavřeli univerzitní budovy, avšak restaurace, bary, kina, tělocvičny a obchody zůstávaly otevřené. A do 16 let věku mohly navíc děti chodit nadále do školy, přičemž pod hrozbou pokut pro rodiče nechávající potomky doma se pak začalo na docházce oněch mladších dětí i trvat, připomíná The Guardian.

Reklama

Výběr článků

Načítám