Hlavní obsah

Epidemie stagnuje, poklesy se zastavily. Situace je vážnější, tvrdí Hamáček

– Praha • Aktualizováno

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček na středečním brífinku po jednání Ústředního krizového štábu uvedl, že situace je podle něj vážnější než v minulých týdnech. Poklesy v počtu nově nakažených i hospitalizovaných se podle něj zastavily a vypadá to, že epidemie téměř stagnuje. Objevuje se navíc i britská mutace. Není proto podle něj prostor pro žádné větší rozvolnění.

TK po jednání krizového štábuVideo: ČTK

 
Článek

„Poklesy se víceméně zastavily. Máme za včerejšek devět tisíc nakažených, počet hospitalizovaných je kolem šesti tisíc. Vysoká je tak i zátěž na zdravotnická zařízení. Objevuje se také postupně i britská mutace,“ shrnul aktuální situaci Hamáček.

Britskou mutaci koronaviru potvrdili v šesti krajích

Koronavirus

Podle něj je tak situace navíc vážnější než v minulých týdnech. „Trend se mění a dá se říct, že epidemie téměř stagnuje,“ dodal.

Pro žádné větší rozvolnění tak není prostor. „Jakékoli uvolnění by na těchto číslech okamžitě znamenalo přitížení zdravotnických zařízení. Nemůžeme si dovolit přidělávat práci zdravotníkům,“ sdělil. Změnit to podle něj může až dostatečná proočkovanost populace.

Blatného „superkrizová“ varianta: omezený pohyb kolem domu a zastavení výroby

Koronavirus

V úterý přibylo 9144 případů covidu, což je proti pondělí asi o 2200 víc. Oproti minulému úterý je ale počet nově diagnostikovaných nižší, a to zhruba o 500. Hospitalizovaných je aktuálně 6043 lidí, tedy zhruba o 152 méně než v pondělí. Počet pacientů v těžkém stavu klesl na 995.

Jsem zděšen, že by rozhodla KSČM 

Hamáček se také znovu vyslovil proti opětovnému otevření skiareálů tak, jak to požadují komunisté. Ti tím totiž podmínili minulý týden ve Sněmovně prodloužení nouzového stavu.

Hamáček je proti otevření skiareálů, varuje před „handlem” s komunisty

Koronavirus

„Já jsem zděšen, že by se mělo o boji s epidemií rozhodovat jinak než odborně, a to na základě ultimát či politických dohod v zákulisích. Zastávám pozici ministra vnitra a mám za úkol dbát o bezpečnost obyvatel. Musím se rozhodovat na základě doporučení odborníků, nikoli na základě handlů s KSČM,“ zdůvodnil.

Vicepremiér to vysvětlil tím, že je situace v nemocnicích horší než na jaře či na podzim. „Pokud budou nemocnice přeplněné, přestanou poskytovat i ty základní věci. Věřím, že nikdo se nechce dostat do situace, kdy z důvodu nerozvážného rozvolnění bude problém starat se o lidi s infarkty či po autonehodách,“ řekl.

Blatný: Lyžařská střediska by mohla brzy otevřít

Koronavirus

Otevření středisek podle něj může až ztrojnásobit počet lidí na sjezdovkách. „Znamenalo by to nárůst mobility. Otevřít skiareály je nezodpovědné, nechci tu za tři týdny stát a vysvětlovat, proč se nám zhroutily nemocnice,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám