Hlavní obsah

Hamáček je proti otevření skiareálů, varuje před „handlem” s komunisty

Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) je proti otevření skiareálů. Poukazuje při tom na přírůstek nakažených koronavirem či přeplněné nemocnice. Otevření skiareálů, které si dali komunisté jako podmínku k podpoře prodloužení nouzového stavu, prosazuje vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Ve středu to projedná vláda.

Foto: ČTK

Jan Hamáček

Článek

„Za sebe říkám – v situaci 9000 nově nakažených denně (za úterý přibylo 9144 případů, za pondělí 6953 – pozn. red), přeplněné nemocnice, vyčerpaní zdravotníci, reprodukční číslo blížící se 1, britská mutace viru za rohem – to není moment na otevírání sjezdovek,“ napsal šéf sociálních demokratů Hamáček na Twitter.

Otevřít lyžařská centra chce dlouhodobě vicepremiér Havlíček. V pondělí na vládě prosazoval obnovení jejich provozu již v pátek, a to za přísných epidemiologických podmínek. Jenže neuspěl – vládě se zdála doprovodná hygienická opatření málo přísná.

Havlíček chtěl spouštět vleky, ve vládě s návrhem narazil

Domácí

„Navrhoval jsem, aby byly skiareály v režimu uvolnění již od pátku tohoto týdne. Vládou to ale přijato nebylo. Dostal jsem za úkol dopracovat některá opatření,” uvedl Havlíček v pondělí.

O nové verzi návrhu by měla vláda jednat ve středu odpoledne.

Havlíček poukazoval na to, že v Česku je asi 450 lyžařských středisek, které do státního rozpočtu ročně přinášejí zhruba 13 miliard korun a zaměstnávají 45 000 převážně místních obyvatel. Opatření navrhoval podobná jako v Rakousku.

„Systém by vycházel z řízení front, z počtu lidí na lanovce a z povinných respirátorů FFP2. S ohledem na nesouhlas se pokusím připravit ještě přísnější režim,” řekl v pondělí Havlíček a naznačil tak, že v nové úpravě by mohl být ještě menší počet přepravovaných osob na lanovce a změny by se měly týkat také systému kontrol.

Blatný: Lyžařská střediska by mohla brzy otevřít

Koronavirus

Hamáček v souvislosti se skiareály upozornil, že krok může projít i bez hlasů sociálních demokratů. Připomněl při tom, že když šlo o zrušení superhrubé mzdy a následné zavedení daňových sazeb ve výši 15 a 23 procent, prosadilo si ANO svou i proti vůli ČSSD, když našlo podporu u ODS a SPD.

Razantní snížení daní prošlo. Lidem zůstanou tisíce navíc

Domácí

„Mají dost hlasů, aby otevřeli skiareály a nemusí se vymlouvat na nás. Musí být ale připraveni za to nést politickou odpovědnost,” napsal Hamáček Novinkám.

Otevření sjezdovek prosazuje také KSČM. Komunisté tím podmínili minulý týden ve Sněmovně prodloužení nouzového stavu.

Hamáček k tomu na Twitteru napsal, že „opatření proti šíření covidu musí být založena na odborných podkladech, ne na handlech s KSČM”.

Reklama

Výběr článků

Načítám