Hlavní obsah

PES projde úpravou. A v březnu nejspíš znovu

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opatření navázaná na protiepidemický systém PES se opět změní, nová koronavirová pravidla by měla příští týden projednat vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu po jednání vlády naznačil, že se sice nezmění opatření v nejvyšším pátém stupni, ve čtvrtém by ale mohly platit určité výjimky pro lidi, kteří se prokážou negativním testem. Nový systém bude platit zřejmě pouze do března, pak se opět změní.

Blatný o strategii a kontroverzích kolem přednostního očkování. TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

„V rámci protiepidemického systému se úroveň pět příliš nezmění, systém ale ve stupni čtyři počítá s tím, že tam budou umožněny jisté aktivity lidem, kteří se prokázali negativním testem,“ sdělil ministr na dotaz Novinek.

Konkrétní změny podle něj ministerstvo nyní dokončuje. Příští týden je chce představit nejen vládě, ale i sněmovnímu zdravotnickému výboru.

Vláda také jedná s organizátory akcí o nastavení pravidel, která by umožnila fungování kultury či sportu v nižších stupních systému PES. Regulaci, kdy by mohli například omezit vstup pro lidi s negativním testem na covid či dokladem o prodělání nemoci v uplynulých 90 dnech, chce nechat na nich.

Další změna v březnu

Blatný ve středu také uvedl, že vláda příští týden asi upraví seznam nezbytného zboží, které mohou nabízet obchody. Otevřít by mohla například papírnictví.

Vláda zvažuje, že otevře papírnictví

Domácí

Ministr chce ale zároveň také zachovat pravidlo, že velké obchody nesmí prodávat zboží, na které se specializují malé prodejny, které mají kvůli opatřením proti covidu-19 zavřeno.

Nově nastavený systém ale zřejmě nebude platit déle než několik měsíců, změnit by se měl, až bude v Česku probíhat hlavní fáze očkování, tedy v době, kdy se vakcína dostane i k jiným lidem, než jsou senioři a zdravotníci, kteří mají být očkováni prioritně.

Změny v prioritách nebudou tolerovány. Blatný si kvůli očkování v SZÚ předvolá ředitele

Koronavirus

„Systém bude platit po určitou dobu zřejmě do konce března, pak to budeme přehodnocovat,“ dodal. Právě tehdy by měla začít vakcinace většiny obyvatel.

Výjimky pro naočkované nebudou

Ministr odmítl, že by nový PES počítal s výhodami pro naočkované. „Dokud není masivně dostupné očkování a řídíme se prioritizací, tak s explicitním zvýhodněním očkovaných není počítáno,“ řekl Novinkám.

Vakcínu na zdravotním ústavu dostali i úředníci

Koronavirus

Nepřímo tak naznačil, že s výjimkami pro naočkované by mohla počítat právě až ta další, tedy zřejmě březnová verze.

Reklama

Výběr článků

Načítám