Hlavní obsah

Bělorusko nepřijalo žádná opatření a teď chystá i vojenskou přehlídku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko je rozhodnutý uspořádat 9. května v Minsku vojenskou přehlídku k 75. výročí vítězství ve druhé světové válce stůj co stůj. Bez ohledu na pandemii vyvolanou koronavirem. Ta se Bělorusku nevyhnula, tamní epidemiologové ale - přesto, že země nepřijala prakticky žádná opatření - hlásí ve srovnání se zahraničím velmi slušná čísla.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

V zemi se například jako v jediné evropské dál hrají nejvyšší fotbalové soutěže, kina i divadla jsou otevřená. Lidé se scházejí jako jindy, jen lékaři varují před účastí na masových akcích. Přesto počet nakažených není nijak vysoký.

V desetimilionovém Bělorusku se podle údajů serveru Worldmeters novým koronavirem nakazilo téměř 17 tisíc lidí. Necelá stovka nákaze podlehla a přes 3100 pacientů se naopak uzdravilo. Počtem obyvatel srovnatelná Belgie má téměř 50 tisíc nakažených, na 8 tisíc mrtvých a přes 12 300 uzdravených. Česko má skoro 7800 nemocných, přes 200 obětí a na 3500 uzdravených. Česko přitom přijalo nejpřísnější opatření, Bělorusko žádná a Belgie něco mezi tím.

Proč se nákaza zemi vyhýbá, není úplně jasné, počet uváděných testů není nijak nízký, otestováno bylo 195 000 lidí, v Česku je to pro srovnání 257 000 lidí.

Analytici varují, že epidemie v zemi se teprve rozběhne.

Vodka, sauna a traktory. Běloruského prezidenta jako by se pandemie netýkala

Koktejl

Ovšem teď se chystá na velkou přehlídku.

"Přehlídku nemůžeme zrušit, prostě nemůžeme. Dlouho jsem o tom přemýšlel... Je třeba si uvědomit, že tito lidé (za války) umírali, možná na viry a jiné nemoci. Ale nevnímali to a nemyslili na to, umírali pro nás, ať to zní sebevíc pateticky," řekl Lukašenko podle agentury BeTA. Dodal, že nechce, aby si někdo myslel, že se polekal koronaviru. Není to tak dlouho, co se nechal slyšet, že jako ideální prevence poslouží vodka, práce na poli a sauna.

Nenutím, chápu

Lukašenko také řekl, že upozornil organizátory, aby v případě přijetí jeho návrhu přehlídku uskutečnit nikdo nebyl nucen k účasti. "Pokud se lidé budou bát o své zdraví, pochopíme to," uvedl autoritářský šéf státu. Zájemců o účast na této události je dostatek. "Tisíce a tisíce chtějí, aby se tato akce uskutečnila," prohlásil.

Na covid-19 u nás nikdo nezemře, slíbil Lukašenko

Evropa

Možná přijedou i Rusové

Podle běloruského prezidenta do Minsku chtějí přijet i někteří ruští poslanci a senátoři. "My to vítáme. Ať přijedou," poznamenal Lukašenko. Zároveň uvedl, že se domluví s Moskvou a zajistí jim leteckou dopravu do běloruské metropole.

Ruské vedení se přitom rozhodlo oslavy výročí vítězného konce druhé světové války o plánovanou velkolepou vojenskou přehlídku kvůli nebezpečí ještě většího šíření koronavirové nákazy ochudit. Uskuteční se, až pandemie pomine. Putin oznámil, že velká ruská města výročí 9. května oslaví tradiční dělostřelbou a na nebi nad Moskvou se představí výkvět ruské armádní letecké techniky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám