Hlavní obsah

Belgie zpřísňuje opatření, hrozí jí celostátní karanténa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgii, kde v posledních dnech strmě roste počet nakažených covidem-19, může čekat druhá „celostátní karanténa“. V pondělí večer před tím varovala tamní premiérka Sophie Wilmesová.

Foto: Francois Lenoir, ČTK/AP

Belgická premiérka Sophie Wilmesová na pondělní tiskové konferenci v Bruselu

Článek

„Jestliže nedokážeme snížit počet nakažených koronavirem, bude to naše kolektivní selhání,“ vysvětlila po jednání národní bezpečností rady.

V karanténě si udělal okruh na zahradě, své nové Mini na trávníku převrátil

AutoMoto

Oznámila zároveň zpřísnění koronavirových opatření: každá domácnost bude muset nově v příštích čtyřech týdnech omezit společenské kontakty na nejvýše pět lidí (dosud to bylo 15 osob) a akcí ve vnitřních prostorech se bude moct účastnit jen 100 lidí (místo dosavadních 200), venku pak jen 200 osob (místo 400).

Antverpy nařídily povinný home office

Předsedkyně vlády dodala, že „opravdu důrazně doporučuje“ všem, u kterých je to možné, aby pracovali z domova. Rovněž na nákupy by měl chodit jen jeden člen domácnosti a omezit pobyt v supermarketu nejvýše na 30 minut.

Za uplynulý týden zaznamenala Belgie přírůstek v průměru 311 nových případů nemoci za den, napsal list The Brussels Times.

Belgie je zřejmě na počátku druhé vlny epidemie

Koronavirus

Ještě další opatření nad rámec těch celobelgických zavádí provincie Antverpy, na niž podle včera zveřejněných statistik připadá 47 procent všech nových případů odhalených v Belgii mezi 17. a 23. červencem. V provincii platí zákaz vycházení od 23.30 do šesti hodin ráno s výjimkou těch, kteří míří do nemocnice či do práce.

Nošení roušek je povinné všude na veřejnosti, stejně jako je povinná práce z domova, pokud to nebude „naprosto nemožné“, upřesnila guvernérka provincie Cathy Berxová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám