Hlavní obsah

Babiš: Na školách byla shoda, nejvíc vláda debatovala o svatbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na uvolňování opatření týkajících se škol byla shoda mezi epidemiology a vládou, řekl ve středu večer v České televizi (ČT) premiér Andrej Babiš (ANO). Nejvíc podle něj kabinet v úterý debatoval o svatbách.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

"Musím říct, že jsme na vládě moc o školství nediskutovali, protože jsem se snažil v pondělí před vládou najít konsensus mezi názory epidemiologů a koaličního partnera a jednotlivých členů vlády, a nakonec se to podařilo," řekl Babiš.

Řešilo se pouze, proč nebudou mít možnost navštěvovat školu ve skupinách také žáci druhého stupně základních škol. Největší debata se tak podle něj vedla o svatbách. Za specifických podmínek a s počtem lidí do deseti budou povoleny od pondělí, s širším počtem osob pak od 8. června.

Přehledně: Kdy se co uvolní? Vláda představila plán až do 8. června

Domácí

Školy jsou kvůli epidemii koronaviru zavřené od 11. března.

Nejdřív by se už příští týden mohli na vysoké školy omezeně vrátit studenti posledních ročníků, aby se mohly konat například státnice nebo rigorózní zkoušky. Pokud to vývoj šíření nemoci dovolí, pro maturanty se dveře škol otevřou 11. května a skupinám mladších školáků 25. května. Výuka na prvním stupni bude ale omezena doporučením, aby se v jedné skupině učilo pouze 15 dětí bez možnosti průběžně složení skupiny měnit. Účast dětí bude dobrovolná.

U starších žáků a studentů středních škol či učilišť se zatím s návratem do lavic nepočítá.

Ministr školství Robert Plaga to v ČT to zdůvodnil tím, že právě u nejmladších žáků je problém s on-line výukou největší, protože je náročné udržet pozornost dětí. Starost se tak mnohem více přesouvá na rodiče. A ne všichni jsou schopni či ochotni děti učit a raději by je viděli ve škole.

Starší děti už jsou schopny si uvědomit situaci a do výuky se zapojit i na dálku.

Odmítl tak argumentaci některých kritiků, že vláda chce poslat do škol nejmenší děti proto, aby nemusela rodičům platit ošetřovné.

Stát zásadně zvýší platby za státní pojištěnce, navrhne Babiš. A Schillerová to ještě neví

Ekonomika

Vláda také podle svého předsedy zapomněla vyřešit otázku obnovení bohoslužeb. Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes uvedl, že plán povolení bohoslužeb přinese na vládu jako podnět.

Babiš v ČT také řekl, že v boji s koronavirem přispěl milionem korun na plicní ventilátor, nakoupil roušky nebo termovizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám