Hlavní obsah

Lékař zachránil život kardiochirurgovi, který mu pomohl před 20 lety

Novinky, jky

Říkává se, že zachránit něčí život je skvělý pocit, který už předčí jen zachránit život někomu, kdo v minulosti zachránil život vám nebo vašim bližním. A tato možnost se naskytla britskému doktorovi Shakilu Rahmanovi, když musel být s vážným zápalem plic vyvolaným nákazou covid-19 převezen do nemocnice kardiochirurg Venkatachalam Chandrasekaran, známý jako „pan Chandra”.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kardiochirurg Chandra pracuje v Nemocnici sv. Jiří ve čtvrti Tooting na jihu Londýna. S vážným zápalem plic vyvolaným infekcí koronavirem skončil v epsomské nemocnici v hrabství Surrey a jeho stav byl vážný. Tam se potkal s Rahmanem, kterému v roce 1999 provedl bypass poté, co byl do jeho pracoviště přijat s život ohrožujícím ucpáním jedné ze srdečních arterií.

Rahman zůstal s kardiochirurgem, který mu zachránil život, v kontaktu. Nyní se však role obrátily. Jako odborník na respirační onemocnění Rahman dohlížel na desetidenní Chandrovu léčbu. Když opouštěl Chandra v dobrém zdravotním stavu nemocnici, popsal Rahman tyto chvíle jako „opravdu radostné”.

„Byl to skvělý pocit vidět pana Chandru, jak odchází z naší epsomské nemocnice poté, co se zotavil ze zápalu plic souvisejícího s onemocněním covid-19,” řekl Rahman pro deník The Evening Standard.

Laskavý lékař se zlatýma rukama

„Do nemocnice jsem ho přijímal já, byl opravdu vážně nemocný. Je to velmi laskavý lékař, dobře známá persona, kardiochirurg se zlatýma rukama. Bylo to pro mě i celý respirační tým vskutku potěšení mít možnost ho léčit ve chvíli, kdy to potřeboval. Sledovat, jak se jeho zdravotní stav zlepšuje a následně za potlesku a úsměvů opouští s rodinou nemocnici, bylo skvělé,” uvedl Rahman.

Dojemný výjev přichází v době, kdy ve Velké Británii konečně klesají denní čísla úmrtí. Ve čtvrtek zemřelo na covid-19 v zemi 428 osob, což je nejnižší číslo od konce března. Celkově Velká Británie eviduje 33 614 obětí koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám