Hlavní obsah

Rusko utnulo v ukrajinském Chersonu internet i mobilní služby, hlásí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cherson

V Chersonské oblasti, jejíž část ovládla ruská vojska během současné invaze na Ukrajinu, přerušilo nově nastolené proruské vedení internetové a telefonní sítě. Podle agentury Reuters na to upozornily ukrajinské úřady.

Foto: Olexandr Chornyi, ČTK/AP

Ruští okupanti v Chersonu na snímku ze začátku května.

Článek

Ukrajinská státní služba pro speciální komunikaci a ochranu informací v prohlášení uvedla, že okupační režim provedl blíže nespecifikovaný zákrok, jehož výsledkem je přerušení kabelů a vypnutí komunikačních zařízení. Další podrobnosti zatím nejsou k dispozici, napsal Reuters.

„Obyvatelé oblasti nyní nemají přístup k ukrajinské mobilní síti a internetu. Stejně tak nemohou uskutečnit vnitrostátní ani mezinárodní telefonát z pevných linek,” sdělil ukrajinský úřad.

Ukrajinský protiútok u Chersonu zhatil ruské plány

Evropa

Rusko nad Chersonskou oblastí postupně upevňuje kontrolu. Mimo jiné v ní zavedlo ruský rubl a podle dřívějších varování Kyjeva by se zde mohlo pokusit o zorganizování referenda o připojení k Ruské federaci. Již dříve Rusko podle nevládní organizace NetBlocks, která se zabývá sledováním provozu na internetu, přesměrovalo internetový provoz v oblasti na ruskou komunikační infrastrukturu.

Ukrajinská vojska v posledních dnech podnikají v Chersonské oblasti protiofenzivu. Podle dosud nepotvrzených informací se jim podařilo překročit řeku Inhulec a dobýt několik vesnic. Prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý uvedl, že armáda poblíž Chersonu zaznamenala určité úspěchy.

Internet od Starlinku

Rusové se snaží ochromit komunikaci na Ukrajině v souvislosti s invazí opakovaně. Minulý měsíc se tak opakovaně stalo terčem hackerských útoků internetové připojení Starlink, které Ukrajině dodal už na začátku války americký podnikatel Elon Musk.

„Starlink odolal všem pokusům o narušení a hackerským útokům,“ prohlásil Musk.

To, že nešlo o nadsázku, potvrdil později ředitel sekce pro elektronický boj na ministerstvu obrany USA Dave Tremper na konferenci C4ISRNET, když společnost pochválil, jak snadno a rychle se s ruskou agresí vypořádala. Inženýři Starlinku to prý zvládli „pomocí jediného řádku kódu“, citoval vyjádření ředitele server Breaking Defense.

Rusové chtěli Ukrajincům vypnout internet od Starlinku. Nepochodili

Bezpečnost

„Z pohledu technologa elektronické války je to fantastické. To paradigma a způsob, jakým to dokázali, mi trochu vyráží dech. Způsob, jakým se Starlink dokázal modernizovat, když se objevila hrozba… I my potřebujeme tohle umět. Musíme být schopni měnit své postoje k elektromagnetické válce, být schopni velmi dynamicky měnit to, co se snažíme dělat, aniž bychom při tom ale přišli o naše schopnosti,“ prohlásil Tremper.

Bližší informace o hackerském útoku, ze kterého Západ obviňuje Moskvu, však nejsou zatím k dispozici.

Tremper ovšem podotkl, že americké analytiky překvapilo, „jak slabé, nekoordinované a vlastně i neúčinné ruské kybernetické útoky během invaze doposud byly“. „Očekávali jsme od nich víc,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám