Hlavní obsah

Cherson ukazuje, jak moc Rusové selhali, píší Britové

– Cherson

Původní ruský plán pro agresi na Ukrajině bylo dosadit si vlastní prokremelské vedení po celé zemi. Skutečnost, že se to nově „povedlo“ pouze v Chersonské oblasti, ukazuje na selhání v plnění politických cílů invaze, píše v sobotním reportu britské ministerstvo obrany. Okupanty dosazená správa Chersonské oblasti již oznámila úmysl požádat o připojení k Ruské federaci.

Foto: Profimedia.cz

Ruský voján na Chersonské pláži

Článek

O úmyslu požádat o včlenění Chersonské oblasti do Ruské federace informoval tento týden Kirill Stremousov, člen nového okupanty dosazeného vedení oblasti. Ukrajinci je považován za kolaboranta a na jeho hlavu je vypsána odměna 500 tisíc hřiven (403 tisíc Kč).

„Ústřední součástí původního plánu ruské invaze bylo s velkou pravděpodobností využití zmanipulovaných referend k tomu, aby se většina ukrajinských regionů dostala pod dlouhodobou proruskou správu. Skutečnost, že se Rusku podařilo prosadit proruské místní vedení pouze v Chersonu, poukazuje na selhání ruské invaze v otázce dosahování politických cílů na Ukrajině,” napsalo britské ministerstvo obrany.

Cherson je ruskými vojáky okupován od března. Ruská propaganda líčila ruskojazyčné město jako proruské, ale jeho obyvatelé k údivu okupantů pravidelně proti invazi demonstrovali.

Získání Chersonské oblasti je pro Rusko klíčové ve snaze propojit už dříve zabraný ukrajinský Krym se separatistickými „republikami” na Donbasu.

Ruskem dosazené vedení Chersonské oblasti žádá Putina o včlenění do Ruska

Evropa

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov žádost z Chersonské oblasti o připojení k Ruské federaci zaregistroval a uvedl, že k tomu bude potřeba dojít „legitimně, jako v případě Krymu“. O připojení k Rusku by podle něj měli rozhodnout obyvatelé v referendu.

Foto: Novinky

Červeně vyznačené oblasti potřebné k vytvoření pozemního koridoru do Moldavska

Ruskou anexi Krymu, kterou Peskov zmínil, většina světa neuznává, stejně jako průběh referenda, které se tam v roce 2014 konalo pod dohledem ruských jednotek, jež ukrajinský poloostrov obsadily.

Britové upozorňují, že i další takto „legitimní” pseudoreferendum bude s pravděpodobností hraničící s jistotou zmanipulované ve prospěch Ruska.

„Pokud Rusko uspořádá v Chersonu referendum o přistoupení, téměř jistě zmanipuluje jeho výsledky tak, aby v něm byla jasná většina pro odchod z Ukrajiny. Občané v Chersonské oblasti budou pravděpodobně i nadále demonstrovat svůj nesouhlas s ruskou okupací,” stojí v reportu.

Reklama

Výběr článků

Načítám