Hlavní obsah

Ukrajinský protiútok u Chersonu zhatil ruské plány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/New York

Kromě Donbasu probíhaly o víkendu tvrdé boje také na jihu Ukrajiny v Chersonské oblasti, kde ukrajinské jednotky podnikly protiútok. Zničily tam desítky ruské techniky i vojáků, uvedla Ukrajinska pravda. Podle amerického Institutu pro studium válek (ISW) protiútok zhatil ruské plány a zatlačil Rusy do defenzivy.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ruský tank (ilustrační foto).

Článek

„Nové zprávy potvrzují, že Ukrajinci podnikli 28. května úspěšný omezený protiútok u hranic mezi Chersonskou a Mykolajivskou oblastí a zatlačili Rusy do defenzivy,“ uvedl ISW.

Ukrajinské jednotky bojující u Chersonu zlikvidovaly 67 ruských okupantů, 27 kusů nepřátelské techniky, jedno velitelské stanoviště a místo, odkud byla naváděna bezpilotní letadla, uvedlo velitelství Jih.

Podle ISW něj to zřejmě zabránilo ruským snahám upevnit v oblasti své pozice: „Ukrajinské protiútoky také mohou navíc zpomalit ruské snahy upevnit administrativní kontrolu nad okupovaným jihem Ukrajiny.“

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině.

Rusko vysílá posily 

„I když se nezdá, že by ukrajinský protiútok vedl v nejbližší době k znovuzískání podstatné rozlohy území, zřejmě naruší ruské operace a donutí Rusko rozmístit posily v Chersonské oblasti, kde předtím drželo jednotky s nižším standardem,“ dodal ISW.

To potvrzuje zpráva velitelství Jih. Nepřítel přisunul k Nové Nachovce a Stepanovce které jsou u Chersonu, 120 tanků T-62 a obrněných transportérů BMP-2. Tanky T-62 však neodpovídají současným standardům, jsou z šedesátých let.

Rusové vytahují ze skladů 60 roků staré tanky T-62

Evropa

„Situace na jižním směru je dynamická a napjatá. Nepřítel pokračuje v přisouvání rezerv a posilování obranných linií v Chersonské oblasti,“ varovalo ukrajinské velitelství Jih.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám