Hlavní obsah

Za tři dny 10 milionů zpráv. Hackeři bombardují Rusy zprávami o dění na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hackeři s pomocí běžných uživatelů doslova bombardují ruské uživatele zprávami s informacemi o tom, co se děje na Ukrajině. Za uplynulé tři dny jim rozeslali dalších 10 milionů zpráv. Hackeři o tom informovali ve čtvrtek na Twitteru.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hackeři zřídili již minulý týden speciální webovou stránku 1920.in, prostřednictvím které může kdokoliv Rusům rozesílat zprávy. „Jako národ máte zaplatit obrovskou cenu za ostudné rozhodnutí diktátora Putina zaútočit ozbrojenými silami na nezávislou Ukrajinu. Společný postup všech států svobodného světa jako odpověď na ruskou agresi povede ke kolapsu celého Ruska,“ vyzývají hackeři běžné uživatele, aby se připojili k informování Rusů na webu 1920.in.

„Téměř 150 milionů Rusů nezná pravdu o příčinách či průběhu války na Ukrajině. Situace je přiživována lžemi kremelské propagandy, v Rusku neexistují svobodná média a internet je cenzurován. Každý z nás může předat přímou zprávu obyvatelům této zotročené země,“ doplnili hackeři.

Během prvních pár dní bylo rozesláno 20 milionů zpráv. Od začátku tohoto týdne, kdy o projektu informovala přední světová zpravodajská média, lidé rozeslali dalších deset milionů zpráv. Aktuálně tak Rusové dostali už 30 milionů zpráv s informacemi o tom, co se děje na Ukrajině.

Ve zprávě rozesílané na mobilní čísla stojí: „Vaše média jsou cenzurována, Kreml vám lže. Zjistěte pravdu o Ukrajině. Je čas svrhnout diktátora Putina!“ E-maily jsou ještě obsáhlejší a obsahují popis toho, jak invaze na Ukrajinu doposud probíhala.

Foto: repro 190.in

Web 1920.in dovoluje rozesílat SMS zprávy, e-maily a zprávy přes WhatsApp Rusům.

Foto: repro 190.in

Zprávy jsou samozřejmě odesílány v ruštině.

Za webem 1920.in stojí hackeři z týmu squad303, který je přidružený k hnutí Anonymous. Ti k rozesílání hromadných informativních zpráv na ruská čísla a e-maily využívají uniklé databáze reálných kontaktů, ale i nahodile generovaná telefonní čísla.

Média v Rusku jsou pod přísným státním dohledem, například zkraje března úřady zakázaly vysílání nezávislého rádia Echo Moskvy a televize Dožď. Důvodem byl způsob, jak tato média informovala o ruské vojenské operaci na Ukrajině, kterou je oficiálně zakázáno označovat za invazi či válku. Mnoho Rusů tak patrně ani neví, co se na Ukrajině ve skutečnosti děje.

Co se opravdu děje na Ukrajině? Rozeslali jsme Rusům 20 milionů zpráv, říkají hackeři

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám