Hlavní obsah

„Ukrajinci, vzdejte se!“ říká Zelenskyj na deepfake videu

Kyjev

V otevřené dezinformační válce mezi Rusy a Ukrajinci začali hackeři ve velkém zneužívat technologii deepfake, kdy se na řadě ukrajinských webů objevilo falešné video s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten promlouvá k národu a vojákům a vyzývá je, aby složili zbraně a vzdali se Rusům.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Technologie deepfake využívá umělou inteligenci a strojové učení k tomu, aby mohl kdokoliv vytvořit realisticky vypadající video skutečných osob. Ty pak mohou říkat to, co nikdy neřekly, a zároveň dělat to, co nikdy neudělaly.

K vytvoření takového falešného videa stačí dostatek fotografií daného člověka, není ho tedy nutné nijak složitě skenovat. I když původně deepfake videa vznikla jako nevinný vtípek, postupem času jsou stále častěji zneužívána v dezinformačních kampaních a při manipulaci s důkazy.

Deepfake video se Zelenským není příliš povedené.

A přesně to se stalo i nyní, kdy hackeři začali na ukrajinských serverech šířit deepfake video se Zelenským. Ukrajinský prezident v něm vyzývá ke složení zbraní. I když nejde zrovna o nejzdařilejší úpravu a řada lidí pozná na první pohled, že jde o podvod, u řady obránců Ukrajiny může takové video skutečně vzbudit pochybnosti a podkopat důvěru v Zelenského. A přesně o to kybernetickým nájezdníkům jde.

Hackerům se s prakticky úplně stejným vzkazem podařilo navíc ve středu napadnout vysílání televizní stanice Ukrajina 24. Tehdy zpráva běžela v informační liště ve spodní části obrazovky. „Pozor! Výzva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského! Drazí Ukrajinci! Vážení obránci! Ukázalo se, že být prezidentem není až tak snadné. Jsem nucen přijímat obtížná rozhodnutí. Zprvu jsem se rozhodl vrátit Donbas. Nastal čas podívat se pravdě do očí,“ citovala sdělení, které se zobrazilo v televizním vysílání stanice Ukrajina 24, ruská redakce BBC.

Složte zbraně, burcovala ukrajinská televize jménem Zelenského. Byla to akce hackerů

Bezpečnost

„Nevyšlo to. Situace se jen zhoršila. Výrazně zhoršila. Žádné zítra už není. Přinejmenším pro mne. Rozhodl jsem se s vámi rozloučit. Radím vám složit zbraně a vrátit se domů k rodinám. V této válce nemá smysl umírat. Radím vám žít a chystám se udělat totéž,“ stálo v informační liště.

Ukrajinský prezident ale zprávu okamžitě dementoval. „Pokud jde o dětinskou provokaci, že navrhuji složit zbraně, tak mohu jen poradit ruským vojákům, aby složili zbraně oni a vrátili se domů,“ uvedl Zelenskyj.

Stanice Ukrajina 24 informovala, že počítačové systémy, prostřednictvím kterých se ovládá informační lišta ve vysílání, prolomili „nepřátelští hackeři“. Zda za útokem stojí Rusové, však zatím není jasné.

Hackeři škodí na Ukrajině. Celé skupiny se přidávají na stranu Ruska

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám