Hlavní obsah

Z Ruska odchází i čínský TikTok. Kvůli novému zákonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Moskva

Aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok omezila své služby v Rusku, a to kvůli novému zákonu, který hrozí tvrdými postihy za šíření jiných než oficiálních informací o ruské armádě. Aplikace dnes uvedla, že dokud nevyhodnotí důsledky nového zákona, nebudou moci její uživatelé v Rusku uskutečňovat živé přenosy a vkládat nové videonahrávky. Upozornila, že omezení nebude mít vliv na službu umožňující zasílání zpráv. Majitelem aplikace je čínská společnost ByteDance.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„TikTok je platformou pro kreativitu a zábavu, která může přinášet úlevu a lidský kontakt v době války, kdy lidé čelí obrovské tragédii a izolaci. Naší nejvyšší prioritou však zůstává bezpečnost našich zaměstnanců a uživatelů. Ve světle nového ruského zákona o 'fake news' jsme neměli jinou možnost než pozastavit živé streamování a nový obsah u své videoslužby, zatímco budeme posuzovat bezpečnostní důsledky tohoto zákona,” uvedla aplikace na svém twitterovém účtu.

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale pochopitelně i starší ročníky. Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram. Přestože prim hrají krátká videa, celá řada uživatelů je schopna trávit na TikToku klidně i několik hodin denně.

Netflix přerušil kvůli válce na Ukrajině provoz v Rusku, předplatné ale nechá doběhnout

Internet a PC

Přísný zákon

Ruský parlament v pátek schválil zavedení trestní odpovědnosti a až 15 let vězení za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím. Novela zavádí do trestního zákona nové ustanovení o veřejném šíření vědomě lživých informací o použití ozbrojených sil při obraně zájmů Ruska a jeho občanů.

De facto to znamená, že média mohou zveřejnit pouze oficiální informace úřadů. Ve světle současné invaze na Ukrajinu tak mohou informovat pouze o tom, jak konflikt prezentuje Moskva – tedy jako „speciální vojenskou operaci”, která má osvobodit Ukrajince. Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor v pátek rovněž zablokoval přístup k sociální síti Facebook a omezovat začal také přístup k síti Twitter.

Rusko brání šíření informací, za lživé zprávy o armádě hrozí až 15 let vězení

Evropa

Končí i německé televize

V sobotu se kvůli novému zákonu rozhodly zastavit vysílání z Ruska německé stanice ARD a ZDF. Svou činnost v Rusku přeruší i španělská tisková agentura EFE, francouzský rozhlas Radio France to zvažuje. Stažení svých novinářů z Ruska už dříve ohlásily například stanice CNN, BBC, CBC nebo agentura Bloomberg.

Aktivity v Rusku již v reakci na útok na Ukrajinu přerušila také řada západních podniků. V sobotu například zastavení ruských aktivit oznámili španělský oděvní gigant Inditex, italský módní dům Prada a německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Puma. Rakouská ropná a plynárenská společnost OMV uvedla, že se v budoucnosti bude vyhýbat veškerým investicím v Rusku a že by se mohla zbavit svého čtvrtinového podílu v obřím ruském nalezišti plynu Južno-Russkoje.

Pozastavení investic v Rusku dnes oznámila také francouzská potravinářská skupina Danone. Uvedla rovněž, že jeden z jejích dvou závodů na Ukrajině v důsledku ruské invaze přerušil provoz. „Rozhodli jsme se pozastavit všechny investiční projekty v Rusku, v současnosti však zachováváme produkci a distribuci čerstvých mléčných výrobků a dětské výživy, abychom dál uspokojovali základní potravinové potřeby místní populace,” dodala.

Média radí lidem v Rusku, jak obcházet blokádu internetových zdrojů

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Roskomnadzor, cenzurní úřad internetu, se rozhodl zablokovat přístup k sociálním sítím Facebook, Twitter a YouTube nebo ubytovací službě Booking.com v Rusku,...

Výběr článků

Načítám